iPhone: megszerezni és feltörni

Vágólapra másolva!
Magyarországon még (ki tudja meddig) nem lehet kapni az Apple csodatelefonját, és az első európai példányok is csak novemberben érkeznek meg a szerencsésebb országokba. Aki nem bírja ki addig, és birtokolni szeretné a jövő egy darabját, annak nincs más hátra: csempésznie, feltörnie, bűnöznie kell. Megnéztük, hogyan. 
Vágólapra másolva!

Az Apple-mobil beszerzését főleg két dolog nehezíti meg: egyelőre csak Észak-Amerikában kapható, és csak az AT&T mobilhálózatán működik. A készülék megvásárlására azonban úgy is lehetőség van, hogy az ember nem kötelezi el magát az amerikai szolgáltatónak: az iPhone-t ugyanis úgy hozzák fogalomba, hogy egy aktiválás előtt álló SIM-kártya lapul benne. Azt a két készüléket, amelyet mi is lefilmezhettünk, a napfényes Floridában vásárolta lelkes szürkeimportőr honfitársunk. Mindkét példány 8 gigabájtos, és 399 dollárt, valamint a helyi, 7 százalékos forgalmi adót kellett leszurkolni értük: így a vételár forintban 76 ezer forint körül alakul a jelenlegi árfolyamon.

Szétszedni már nem kell

A rendeltetésszerű használat során a vásárló hazaviszi a készüléket, és az iTunes-szoftver segítségével maga aktiválja, vagy pedig besétál vele a legközelebbi AT&T-kirendeltségbe, ahol ezt készségesen elvégzik a számára. Az egyszeri magyar szürkeimportőr azonban inkább felszáll vele a repülőre, és hazajön. Itt aztán nem sokáig kell túrni az internetet, hogy megtalálja a módját annak, hogyan lehet a készüléket kártya-függetleníteni.

Az első nyilvánosságra került törési módszerek még a készülék fizikai épségét is veszélyeztették: a tokot szét kellett hozzá feszíteni, és az áramkörök között kellett matatni, amit az iPhone rendszerint nem úszott meg külsérelmi nyomok nélkül. Pár hét telt azonban csupán el, és máris megjelentek az első, kizárólag szoftveres módszereket leíró megoldások.

Az iPhone kártya-függetlenítése persze így is hordoz magában kockázatot: az Apple éppen cikkünk írásával egy időben jelentette be, hogy a megpiszkált iPhone-t használhatatlanná tehetik a szoftverfrissítések. A cég ugyan cáfolta, hogy szándékosan igyekeznének kitolni a kötöttségeket nem túlzottan kedvelő, vagy a világ várakozásra kárhoztatott felén élő felhasználókkal, ám a Gartner elemzőcég szerint lehet erre vonatkozó apró betűs klauzula a gyártó mobil-szolgáltatókkal megkötött megállapodásaiban. A gyártó ugyanis nem csak a készülékek vételárából, de a hozzájuk adott előfizetések forgalmi díjaiból is kap némi százalékot - így nem éri meg nekik hagyni, hogy boldog-boldogtalan feltörje a telefont.

Emellett talán már elhanyagolható apróság, hogy a törés miatt a készülékhez eleve nincs magyar nyelvű menü, nem ismeri - legalábbis nem írja - a magyar ékezetes karaktereket, és nincs hozzá garancia, így az is kérdéses, hogyan lehet majd a telefon elhasználódott akkumulátorát kicseréltetni - már persze, ha erre belátható időn belül sor kerül. Az iPhone-hoz ugyanis nincs forgalomban pótakku, azt a cég cseréli, de hogy hány évet bír ki az eredetivel, azt egyelőre nem lehet tudni. Mindamellett persze az sem kizárt, hogy a felhasználó egy rossz kattintással tönkreteszi a telefont, vagy véletlenül mégis az AT&T-s kártyát aktiválja.

Az OS X mélyén

Az általunk élesben is tanulmányozott szoftveres törés részletesen, lépésről lépésre vezeti végig a felhasználót a metóduson, és azt ígéri, nagyjából egy óra alatt végezni lehet vele - amiből vagy húsz perc malmozással telik majd. A törés kezdetén a telefont frissíteni kellett az - akkor - legfrissebb firmware-re, majd ebből a szoftverből félretenni egy példányt. Az első, gépre telepítendő segédprogram ezt a tartalék lemezképfájlt írta át, és töltötte vissza a készülékre, aktiválva ezzel a készüléket.

Forrás: [origo]
Értelmezze a fenti ábrát öt összefüggő mondatban! (15 pont)

Később egy szoftvertelepítő alkalmazást is fel kellett tenni a készülékre, majd FTP-n keresztül bejelentkezni rá, és a root jelszó birtokában elmozgatni egy fájlt a helyéről. A törés leírása persze a jelszót is megadja: dottie. (Vajon kinek a kicsodája lehet az Apple-nél az a bizonyos Dottie?) Közben a készülék többször megkért rá, hogy csatlakoztassuk az iTunes-ra, de előfordulhat, hogy ennek kliensét is el kell távolítani róla. Az utolsó lépésben egy, a készülékre telepített alkalmazás végzi el magát a kártya-függetlenítést - tulajdonképpen ez tart el húsz percig úgy, hogy nem kell hozzányúlni a telefonhoz.

Változatos lehetőségek a testreszabásra

Forrás: [origo]
Szoftverfrissítés - ezzel vége lehet

Mindezek után nem csak, hogy hűségszerződéstől függetlenül élvezheti a tulajdonos a készüléket, de a megfelelő leírások birtokában az iPhone is nyitott könyvvé válik a számára. A konfigurációs fájlokat például meg lehet szerkeszteni úgy, hogy kívánt formátumban írja ki a telefon a számokat, sőt, bizonyos előfizetéses szolgáltatásokat is aktiválni lehet rajta. Nem lennénk meglepve, ha a hackerek egyhamar a lokalizációt is megoldanák.

Mint az a fenti, nagyon-nagyon vázlatos leírásból kiderül, az Apple-mobil kilockolásához jócskán szükség van szakértelem és jártasságra. Annak, aki nem szeretne saját maga bajlódni ezzel, csak villogni vele, a szürkepiaci csatornák is rendelkezésére állnak: a hazai Apple-börzéken 160 ezer forintos áron lehet feltört, kártya-függetlenített készüléket beszerezni, az Ebay-en pedig 500 dolláros, vagyis 88 ezer forint körüli átlagáron mozognak a 8 gigás készülékek.

Persze ez nem olyan elegáns, mint a saját kezű megoldás, és ekkor is figyelni kell arra, hogy a jövőben megjelenő szoftver-frissítéseket ne telepítse fel iPhone-jára az ember, mivel azok jó eséllyel működésképtelenné teszik a drágán vásárolt készüléket - legalábbis addig, amíg a hackerek nem találnak erre is valamilyen megoldást.