Megöli a feltört iPhone-okat a frissítés

Vágólapra másolva!
Szoftverfrissítést adott ki az Apple az iPhone-hoz: az 1.1.1-es verzió telepítése után egyes, házilag hálózatfüggetlenített mobilok működésképtelenné válnak, másokon pedig visszaáll az eredeti AT&T-s védelem.
Vágólapra másolva!

Az amerikai számítógépgyártó még szeptember végén felhívta a figyelmet arra, hogy az iPhone-hoz megjelenő frissítések telepítése működésképtelenné teheti a feltört készülékeket. Az Apple mobiltelefonját sokan azért kódolták ki házilag, mert novemberig csak az Egyesült Államokban lehet megvásárolni, s a boltokban kizárólag az AT&T hálózatán működőképes típusokat lehet kapni.

Sajtóbeszámolók szerint a múlt hét végén kiadott szoftverfrissítés az iTunes zeneboltot teszi elérhetővé wifi-kapcsolaton keresztül az iPhone-ról, illetve biztonsági javításokat tartalmaz. A patch telepítése eltérő eredménnyel bír annak függvényében, hogy milyen módszerrel feltört készülékre telepítik: egyes esetekben teljesen működésképtelenné teszi a készüléket, másoknál viszont az eredeti hálózati védelmet állítja vissza, illetve megakadályozza néhány nem hivatalos szoftver futtatását.

A BBC arról is beszámolt, hogy a szoftverfrissítés néhány eredeti szoftvert futtató iPhone-on is problémákat okozott, képeket, zenefájlokat és személyes információkat törölt az eszközről. Ugyanakkor a feltört készülékek tulajdonosai maguk dönthetnek arról, hogy feltelepítik-e telefonjukra a frissítést, így ha megelégszenek a régebbi szoftverrel, minden gond nélkül használhatják iPhone-jukat. Ráadásul maga az Apple is beismerte, hogy a telefon védelme terén kutya-macska játékot folytat majd a hackerekkel, akik valószínűleg majd az új rendszerszoftveren is találnak majd rést előbb vagy utóbb.