Új Linux operációs rendszer mobiltelefonokra

Vágólapra másolva!
A Symbian és a Windows operációs rendszerek mellet egyre meghatározóbb szerepet tölt be az okostelefonok piacán a Linux. Az ötödik generációjához érkezett szoftver a fejlesztő MonteVista ígérete szerint már november közepén elérhető lesz.
Vágólapra másolva!

A szoftverkészítő cég, a MonteVista friss bejelentése alapján, az új program továbbfejlesztett biztonsági megoldásokkal, gyors működéssel, fejlettebb hálózatkezelési rendszerrel és olcsóbb implementálási árakkal teszi vonzóvá a terméket. A Mobilinux operációs rendszer a jelenleg Linux alapokon nyugvó okostelefonok piacán 90 százalékos piaci részesedéssel bír, így toronymagasan vezeti ezt a szegmenst. A felhasználók számára a legkézzelfoghatóbb példa a boltokban már elérhető a Motorola RAZR2 is ezt a megoldást használja.

Az új operációs rendszer a tesztek során nem kevesebb, mint 10 másodperc alatt állt fel a bekapcsoló gomb megnyomása után, amely érték a csigalassú Symbian 3rd Edition mellett igen figyelemre méltó adat. A Mobilinux képes kezelni az SDIO-kártyákat is, így ha valaki egy viszonylag olcsó, de buta telefont vásárolt magának, még mindig megoldhatja utólagosan a wifi vagy a beépített GPS kérdését. A fejlesztő közleménye szerint a számítógépek terén már jelentős sikereket elérő rendszer mobil változata hasonló sebességgel képes futtatni az eszközön futó alkalmazásokat, mint PC-s társa. Annak tudatában, hogy a piacvezető Symbiant legfőképpen a lassú programfuttatási algoritmusa miatt támadják (magyarán fogalmazva lassúsága miatt), a Mobilinux egyik fontos versenyelőnye lehet a dinamikus működés. A mobilprocesszor-gyártók számára fontos lehet, hogy a többmagos megoldásokat is támogatja az alkalmazás, így még tovább növelhető maroktelefonunk teljesítménye.

Az 1999-ben alapított MobilVista egy évvel ezelőtt frissítette operációs rendszerét. A most bemutatott friss verzióval kapcsolatosan az iparági érdeklődés igen felfokozott, mivel egy vonzó áron kínált és mégis minőségi termékről van szó, amelyet zökkenőmentesen lehet integrálni különféle mobiltelefonokba.

Simon Péter