Késnek a Nokia játékai

Vágólapra másolva!
A korábban tervezettnél később, csak decemberben kezdi majd meg működését a Nokia mobiltelefonos játékszolgáltatása, ami a gyártó néhány éve megjelent játékfunkciós készülékéhez hasonlóan N-Gage néven fut majd.
Vágólapra másolva!

Az N-Gage-et a finn gyártó még augusztusban mutatta be, a szolgáltatás tulajdonképpen egy mobiltelefonról elérhető játékszoftver-bolt. N-Gage néven a finn gyártó még 2003-ban és 2004-ben dobott piacra olyan készülékeket, amelyekkel telefonálni lehetett, kialakításuk viszont a hordozható játékgépekéhez hasonlatos volt, a vásárlók körében azonban nem arattak sikert.

Ezúttal a Nokia új stratégiával próbálkozik: az új N-Gage nem egy konkrét készülék lesz, hanem egy olyan szolgáltatás, amelyet az általa támogatott - jelenleg hétféle - mobillal lehet igénybe venni. Az eredeti tervek szerint a szolgáltatás novemberben startolt volna el, most viszont azt közölte a cég, hogy a tesztelések elhúzódása miatt csak egy hónappal később várható az indulás. A gyártó egyébként jelentős pénzeket invesztál Ovi márkanéven debütáló új internetes szolgáltatásaiba.

Ennek részét képezi az Egyesült Királyságban a múlt héten megnyitott mobilos zenebolt, amelyen három nagy és számos kisebb kiadó mintegy kétmillió zeneszáma érhető el, bár a Warner Music egyelőre nem járult hozzá kiadványainak publikálásához. Mosh néven a Nokia telefonról elérhető állománymegosztó szolgáltatást is indított, melybe azonban az illegális kópiák terjesztését gátló technológiát is integráltak.