Partra szállt az iPhone Európában

Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában és Németországban november 9-én került boltokba az Apple mobiltelefonja. 3G továbbra sem lesz benne, és még mindig nem kártyafüggetlen, de így is kisebb roham volt érte.
Vágólapra másolva!

Mind Londonban, mind Kölnben százával gyűltek össze az Apple-kereskedések előtt azok, akik elsőként szerették volna megszerezni az iPhone-t - tudósított róla a BBC és a Guardian. Az Egyesült Királyságban az O2, Németorszában pedig a T-Mobile kezdte meg cikkünk írásának napján (azaz november 9-én) a készülékek forgalmazását. A harmadik európai piacon, Franciaországban csak a hónap végén kerülnek a boltokba az iPhone-ok az Orange mobilszolgáltató kínálatában.

Drága, lassú mobilnet

Mint arról korábban hírt adtunk, a franciáknál lehet majd először kártyafüggetlen Apple-mobilt vásárolni: a helyi törvények ugyanis arra kötelezik a szolgáltatókat, hogy a vevő kérésére kártyafüggetlenül adják a telefont, illetve hat hónap elteltével engedélyezniük kell annak kikódolását. Arról viszont egyelőre nem tudni, hogy a kártyafüggetlen iPhone mennyibe kerül majd.

A készüléket a mobilszolgáltatóknál a briteknél 269 fontért, a németeknél pedig 399 (körülbelül százezer forint) euróért lehet hazavinni. Ehhez azonban még hozzá jön a havi adatforgalmi- és előfizetési díj, ami a választott díjcsomagtól függően legalább havi tízezer forintos nagyságrendű kiadást jelent az első vevők számára.

A korábbi találgatásokkal ellentétben az iPhone-ba mégsem került 3G-s chip az európai premierre, amit a cég képviselői azzal magyaráztak a BBC-nek, hogy az drasztikusan csökkentené a készülék üzemidejét. A telefonnal így csak EDGE-en vagy wifin lehet internetezni. A gyors 3G-szolgáltatásokhoz szokott európai vevők szempontjából ez lehet a készülék legnagyobb hiányossága, amit az Apple azzal próbál kompenzálni, hogy Angliában a Cloud wifi-szolgáltató hotspotjain keresztül ingyenes netelérést biztosít hozzájuk.

Szabad fejlesztés csak jövőre

Arról, hogy a készülék mikor kerülhet a boltokba Magyarországon, továbbra sincs információ: csak annyit lehet tudni, hogy nálunk is a T-Mobile kapta meg az Apple-től forgalmazás jogát. Szürkeimportból származó, feltört iPhone-t viszont már jó ideje lehet kapni hazánkban is, azonban ezeket a készülékeket folyamatos szoftverfrissítésekkel igyekszik használhatatlanná tenni a gyártó. A legújabb, 1.1.2-es mobil OS X-frissítés pár napon belül megérkezik, igaz, közben olyan hírek is napvilágot láttak, hogy a hackerek már a megjelenés előtt megdolgozták a szoftver iPod Touchra írt változatát. Az eddig eladott mintegy 1,4 millió darab készülékből az elemzők becslései szerint eddig több mint 250 ezer darabot törtek fel a vásárlók.

Mint arról korábban hírt adtunk, az Apple megnyitja a készüléket a független fejlesztők előtt, amelyet korábban csak saját szoftvereivel lehetett használni. Az iPhone-hoz jövő februárban érkezik majd meg az a fejlesztői eszköztár (SDK), amelynek segítségével bárki írhat majd rá alkalmazásokat - tudtuk meg a cég hazai képviseletétől. Jelenleg ugyanis csak a mobiltelefon Safari böngészőjén keresztül, élő netkapcsolat mellett használható alkalmazásokat lehet rá fejleszteni. A független fejlesztők azonban így sem tétlenkedtek: a készülékre mintegy háromszáz olyan szoftver érhető el, amelyek csak annak feltörésével telepíthetők.