Az Amazon is újra feltalálta a könyvet

Vágólapra másolva!
Hétfőn ismertette nagy dobását az Amazon.com: a netes könyvesboltként indult, mára pedig a legnagyobb online áruházzá vált cég saját márkanevét viselő e-könyv-olvasó eszközt dobott piacra, melyhez mobilinternetes kapcsolaton kereszül lehet köteteket vásárolni, bár a használati lehetőségeket meglehetősen lekorlátozták.
Vágólapra másolva!

Az Amazon Kindle egy kevesebb mint 300 gramm tömegű eszköz, amelyet speciális, elektronikus papírnak is nevezett, 6 colos képernyővel szereltek fel - hasonlóan a már kapható riválisokhoz, például a Sony The Reader Digital Bookjához. Bár a szürkeárnyalatos megjelenítőn csak fekete-fehérben lehet látni a szöveget és a képeket, olvasása nem fárasztja a szemet a hagyományos LCD-kkel ellentétben.

További előnye, hogy akár tűző napon is látni rajta a betűket, ám lefekvés előtt csak lámpa mellett lehet olvasgatni, mert háttérvilágítással sem szerelték fel, a betűméret viszont egyszerűen állítható. A fényforrás hiányának köszönhetően a Kindle-t e-könyvként használva elegendő hetente feltölteni, ha pedig mobilinternetes funkcióit is aktiválják, kétnaponta kell a töltőhöz csatlakoztatni - olvasható a honlapon.

Könyvet a levegőből

Az USA-ban nettó négyszáz dollárért, vagyis mintegy hetvenezer forintért mért kütyüre vezeték nélküli kapcsolaton keresztül lehet könyveket letölteni, tehát még számítógépre sincs szükség beüzemeléséhez. Ennek használatához nincs szükség külön előfizetésre vagy SIM-kártyára, az eszköz árában a Whispernet nevű mobilinternetes szolgáltatás használati díja is benne foglaltatik, amely csak az Egyesült Államokban érhető el. A megvásárolt e-könyveket nagyjából egy perc alatt lehet letölteni a készülékre - wifi-hotspotokra a Kindle nem képes csatlakozni.

A Kindle memóriájában mintegy kétszáz kötetet képes raktározni, s a honlapján publikált bemutatójában az is elhangzik, hogy a már megvett digitális könyveket az eszköz elvesztése, megsérülése esetén újra letöltheti az Amazon szerveréről a vásárló. A háttértár egyébként SD-memóriakártyákkal bővíthető, egy 256 megabájt kapacitású kártyára durván háromszáz könyvet lehet lementeni.

Olvasás közben a kijelző két oldalán elhelyezett, óriási méretű lapozógombokkal lehet az előző, vagy a következő oldalra ugrani, az alul lévő QWERTY-billentyűzet pedig egyebek mellett a szavak keresését, jegyzetek bepötyögését teszi lehetővé. Az e-könyv az ismeretlen szavak megértésében is segédkezik, azokat kijelölve ugyanis meg lehet tekinteni jelentésüket online szótárában vagy például a Wikipedián - összességében azonban a webes használat meglehetősen korlátozva van, így nem lehet korlátlan ingyenes internetezésre használni az eszközt.

Forrás: [origo]



Van amit olcsóbban adnak rá...

Az Amazon.com jelenleg több mint 88 ezer kötetet tett megvásárolhatóvá a Kindle-ön megnyitható digitális formátumban, s a könyvek mellett többek között magazinokra és napilapokra is előfizethetnek a felhasználók. A bestsellernek számító kötetek tíz dolláros átlagáron, sokszor papíralapú kiadásaiknál tíz-tizenöt dollárral olcsóbban lehet megvenni ezeket. A digitális katalógusban több ezer oldalas lexikonok, szakkönyvek is szerepelnek, ezek között a legdrágábbat 1079 dollárért adják e-változatban, míg hagyományos kiadásáért 1500 dollárt kérnek.

...de van amiért meg fizetni kell

A Kindle-felhasználók ezek mellett napilapokra és magazinokra is előfizethetnek 3-15 dolláros díj ellenében, ezeket automatikusan le is tudja tölteni a kütyü reggelente. Sok potenciális vásárlót eltántoríthat viszont az, hogy a weben teljesen ingyen megtekinthető blogok tartalmainak megtekintéséért havi 1 dollárt számítanak fel. Mindegyik Kindle-höz saját e-mail cím is jár, a felhasználó saját tartalmait csak ezen keresztül juttathatja az eszközre: a dokumentumok és képek áttöltése azonban darabonként tíz dollárcentet, azaz nagyjából húsz forintot kóstál.