Börtön a mobilozó autósoknak Nagy-Britanniában

Vágólapra másolva!
Börtönbe is kerülhet az a gépkocsivezető, aki mobiltelefonján beszél vagy SMS-t ír vezetés közben - többek közt ez az egyik új szabály közlekedési Angliában.
Vágólapra másolva!

A legsúlyosabb esetben akár kétévi börtönnel sújtható az az autós, aki mobilozik vezetés közben. A kiszabható pénzbírság határa a csillagos ég. Eddig 60 font (21 ezer forint) bírságot kellett automatikusan fizetniük a vezetés közben maroktelefonálás használatán kapott autósoknak Angliában, ezenkívül három büntető pontot is kaptak.

A maroktelefonok (kihangosító nélküli) használatát 2003-ban tiltották be, de azóta tömegesen szegik meg a tilalmat a brit autósok, s emiatt egyre nagyobb az aggodalom a lakosság körében. A nem kézben tartott és fülhallgatóval felszerelt mobiltelefonokra nem vonatkoznak az új szabályok sem, ám a rendőrök ilyen esetben is büntetést szabhatnak ki, ha úgy látják, hogy emiatt történt baleset vagy ez veszélyeztette a biztonságot.

Az autósok négyszer veszélyesebben vezetnek, ha mobiloznak vagy sms-t küldenek - állítja a brit közlekedésügyi minisztérium. Tavaly a brit bevándorlásügyi miniszter, Liam Byrne száz font bírságot fizetett, amiért vezetés közben mobiltelefonált.