A franciák szerint jobb félni a mobiltól

Vágólapra másolva!
Bár a mobiltelefon egészségügyi kockázatait mindeddig nem bizonyították, a francia egészségügyi minisztérium arra figyelmezteti a lakosságot: óvatosan használja a készüléket, és főleg a gyerekeket óvja tőle.
Vágólapra másolva!

A francia egészségügyi, ifúsági és sportminisztérium szerdán tette közzé felhívását, amelyben a mobiltelefon-használat kockázataira figyelmezteti a lakosságot - adta hírül Reuters. A közlemény szerint bár az egészségügyi kockázat nem biztosított, annak "hipotézisét nem lehet teljes egészében kizárni" - ezért indokolt az óvatosság.

A hosszú távú hatás nem ismert

Ugyan az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO 2006. novemberében közzé tett tanulmánya cáfolja, hogy a mobilsugárzás hosszú távon egészségkárosító hatású lehetne, a szervezet azt is megjegyzi, más tanulmányok szerint nagyobb a daganatos megbetegedés kockázata azoknál, akik tíz éven át használtak mobiltelefont. Egy 2007-es brit tanulmány ugyancsak rámutatott, hogy rövid távon a mobilsugárzás nem okoz problémákat, ám a tudósok azt is megjegyezték, hogy a felmérésben alig vettek részt olyanok, akik tíz, vagy annál több éve használnak ilyen készüléket. Márpedig egy rákos megbetegedés kialakulásához szerintük legalább ennyi idő kell.

A francia szaktárca arra figyelmezteti a lakosságot, hogy körültekintően mobilozzon, és ne használja a készüléket akkor, amikor gyenge a térerő, vagy nagy sebességű járművön ül , mivel ilyenkor a telefon erőteljesebben sugároz. A felhívás arra is kitér, hogy mindenkinek érdemes távol tartani a szervezete "érzékeny pontjaitól" a készüléket, amit például egy headsettel lehet megoldani.

Gyereknek ne adjunk mobilt

Az egészségügyi minisztérium szerint főleg a gyerekeket kell óvni a mobilozástól, ami főleg a számukra tervezett készülékek piaci megjelenésével vált aggasztóvá: az ő szervezetük ugyanis érzékenyebben reagál minden külső behatásra. Az AFFSET nevű, államolag finanszírozott, de függetlenül működő francia környezetvédelmi szervezet ezért egész egyszerűen azt tanácsolja a szülőknek, hogy mivel úgysem tudják kontrollálni a gyerekek mobilozási szokásait, inkább ne is vegyenek nekik telefont. Franciaországban jelenleg a lakosság 84 százaléka rendelkezik mobilkészülékkel.