Érkezik a linuxos csodatelefon

Vágólapra másolva!
Műholdas navigációt is kínál aNeo FreRunner, az iPhone szabad szoftveres alternatívájául szánt barkács-mobiltelefon, amelyet mozgásérzékelőkkel is felszereltek, és a jövő héten fognak bemutatni. 
Vágólapra másolva!

A jövő héten Las Vegas-i Consumer Electronic Show-n mutatják be a közönségnek először az OpenMokót futtató telefon új verzióját, amelyet már a felhasználóknak is ajánl a fejlesztőcsoport. A FreeRunnert jelentősen erősebbre tervezték, mint az előző tesztverziót. Ötszáz megahertzes processzora és 3D grafikát is lehetővé tevő grafikus chipje mellett wifi-csatoló, mobilcella információkat is felhasználni képes GPS-egység és mozgásérzékelő is került a készülékbe. A telefon kezelése nem változott a fejlesztői tesztpéldányokhoz képest, a telefon 2,8 hüvelykes érintőképernyőjét a hagyományos PDA-s módon tollal lehet irányítani.

Forrás: [origo]
Ez még az előd, a Neo1973

A készülék előző, Neo 1973 névre hallgató, verzióját még csupán a fejlesztőknek ajánlották, mert a megszokott kényelmi funkciók nagy része hiányzott. A FreeRunnerből azonban már ígérnek mindennapi használatra alkalmas verziót, ehhez csupán az kell, hogy az operációs rendszert felkészítsék az új hardverelemek vezérlésére. A fejlesztés a becslések szerint még ezévben eljut arra a szintre, hogy a telefont ne csupán az OpenMoko operációs rendszer referencia készüléke, de használati tárgy is legyen. A nyílt forrású mobiltelefon előző verzióját a bemutatását követő napokban elkapkodták. Az OpenMoko.com webboltja szerint most is hiánycikk a fiatalosabb, narancs színű készülék.

A telefont működtető OpenMoko operációs rendszer nem csak mobilkészülékeken, hanem egyéb kütyükön is futtatható. Előzetes bejelentések szerint az Dash Express autós navigációs berendezés is ezt a platformot fogja használni. Az ígéretek szerint navigációs készülék wifin és mobilinternetes kapcsolaton keresztül képes folyamatosan frissíteni rendszerszoftverét.