Mobilfüggők a japán gyerekek

Vágólapra másolva!
Egy japán felmérés szerint a helyi fiatalok aranybányát jelentenek a mobilszolgáltatóknak: igaz, hogy alig beszélnek telefonjainkon, de chatelnek, neteznek és könyvet olvasnak rajta, zenéket töltenek le rá - szakértők szerint azonban sokan már csaknem kórosan függenek a készülékektől.
Vágólapra másolva!

A japán kormányzat megbízásából tavaly decemberben készült tanulmány rávilágít arra, hogy a japán iskolások naponta elképesztő időt töltenek mobiltelefonjaik nyüstölésével. Míg a 7-12 éveseknek csupán egyharmada, csaknem minden középiskolás rendelkezik mobillal (96 százalékuk).

Egy tinilány több mint két órán át bámulja a készülék képernyőjét naponta: leginkább e-könyveket olvasnak, e-maileznek, chatelnek, neteznek vagy a zenéket töltenek le a készülékre, és azt hallgatják. Az azonos korcsoportba tartózó fiúk naponta "csupán" átlagosan másfél órát töltenek a telefonjukkal.

Szakértők szerint a mobiltelefon központi szerepet játszik a fiatal japánok életében, sokan még tévénézés vagy étkezés közben is a készüléket nyomogatják, jelentős részük pedig elképzelhetetlennek tartja életét az eszköz nélkül. Az AFP hírügynökség cikkkében egy húszéves japán lány szavait idézi, aki bevallotta, egyszer azért tetette betegnek magát az iskolában, hogy hamarabb hazamehessen, mivel otthon felejtette mobilját. Tipikus jelenség még, hogy a mobilos kommunikációhoz szokott fiatalok nem igazán favorizálják az élőszóbeli kommunikációt. Az egyik nyilatkozó diák például elmondta, sok ismerősével kizárólag a telefonon keresztül csevegnek, ha az iskolában találkoznak, nem állnak le beszélgetni egymással.

Ugyanakkor a készülékek egyben fegyverként is funkcionálnak: sokszor a fiatalok anonim módon gyalázkodó üzeneteket küldenek egymásnak - ráadásul ezek küldője sokszor a való életben teljesen barátságosan viselkedik a célszeméllyel.