Gyalogosokat is navigál a Nokia

Vágólapra másolva!
A Nokia mobiltelefonos térképszoftverének 2.0-s verziója a gyalogosok számára is tartogat újdonságokat: az autóból kiszállva séta-módban segíti használóját célhoz érni.
Vágólapra másolva!

A vállalat tömegcikké kívánja tenni a navigációs funkcióval ellátott mobiltelefont - jelentette be Olli-Pekka Kallasvuo cégelnök a barcelonai Mobile World Congress kiállításon.

Elterjesztenék a GPS-t

A Nokia az idén 35 millió darab GPS-szel szerelt mobiltelefont tervez értékesíteni, vagyis minden tizedik eladott készüléke képes lesz műholdas navigációra. Kallasvuo úgy véli, a papírtérkép hamarosan a múlté lesz, a navigáció pedig hamarosan ugyanolyan alapszolgáltatás lesz mobilkészülékekben, mint, mondjuk, a digitális kamera. A finn cég szerint a mobil szórakoztatást a telefonok, a szociális hálók és a helyfüggő szolgáltatások kombinációja viszi majd sikerre: ezek például lehetővé teszik majd, hogy a felhasználók az iWiW-hez hasonlóan érje el ismerőseiket, ráadásul a mobilon megjelenő térképen akár azt is láthatják, éppen hol tartózkodnak barátaik. Mindezt már most lehetővé teszi a hétfőn indult, egyelőre Nokia mobilokról elérhető GyPSii nevű közösségi szájt is.

Gyalogosoknak is segít az új térképszoftver

A Nokia térképszoftvere, a Maps 2.0 béta tesztváltozata már hétfőtől letölthető lesz a társaság fejlesztői oldaláról. Az alkalmazás új funkciója, hogy továbbfejlesztett gyalogos üzemmódot tartalmaz, így az autóból kiszállva a közeli épületekről, utcákról, üzletekről is képes információkat szolgáltatni. Az új szoftver 17 város tömegközlekedési információit is tartalmazza, 18 országban pedig valós idejű forgalmi információkat, illetve mobilinterneten keresztül multimédiás idegenvezetést is szolgáltat majd különdíj ellenében. Egyelőre csak a drágább, nagyobb tudású, Series 60 operációs rendszert futtató készülékekre érhető el a gyártó szolgáltatása, azonban a Nokia bejelentette, hogy még 2008 első felében kiadják annak a Series 40-es rendszert használó verzióját is.

A vállalat hétfőn jelentette be 6210 Navigator és 6220 Classic nevű készülékeit, amelyek már tartalmazni fogják a gyalogos navigációt is, beépített digitális iránytűjüknek köszönhetően az álldogáló vagy lassan sétáló felhasználóknak is meg tudják majd mutatni a helyes irányt, ami például az autós GPS-ek esetében nehézkes. Ezeket a készüléket ugyanis ún. a-GPS-vevővel (Assisted GPS) szerelték fel, amely a mobilhálózatról érkező információkat is felhasználja a navigációhoz, így például zsúfolt, magas épületek között is használni lehet, ahol nincs rálátás a műholdakra, s az útvonaltervezés megkezdésére sem kell sokat várni. A Navigator készülék az év második felében kerül majd a boltokba, teljes ára nettó 80 ezer forint körül várható.

Forrás: [origo]

A legújabb csodamobil 16 gigabájt tárhellyel

Ugyancsak Barcelonában debütált a Nokia egyik legnagyobb tudású okostelefonja, az N95-ös utódja. Az N96-ös típusjelzésű utód elődjénél divatosabb designt kapott, ráadásul 16 gigabájt memóriával spékelték meg, ami már tetemes mennyiségű kép, zene, és videó tárolására elegendő - ráadásul külön megvehető memóriakártyával további 8 gigabájttal bővíthető a tárkapacitás. A legújabb Nokia is tartalmaz a-GPS-t, támogatja a wifit és a HSDPA mobinternetet, újdonságként pedig DVB-H formátumban sugárzott digitális tévéadások vételére is alkalmas (ezt a szabványt használják majd hazánkban is). Elég nagy, 2,8 colos képernyője van, s közvetlenül fel lehet tölteni a készülékről videókat akár a YouTube-ra, akár a Nokia most bejelentett tárhely-szolgáltatására, a korábban Twango néven ismert Ovi-ra, amelyen a felhasználók egyszerűen megoszthatják ismerőseikkel saját felvételeiket óriási csatolt fájlok küldözgetése nélkül.

Az N96-ost 5 megapixeles, autofókuszos Carl Zeiss optikával szerelik fel, s a gyártó ígérete szerint nagyon jó, DVD-minőségű videót lehet majd vele rögzíteni, s a felvételekhez a rögzítés helyszínét is automatikusan csatolja majd a készülék. Ugyancsak az év második felében kerül majd a boltokba, kártyafüggetlenül nettó 550 euró, vagyis 150 ezer forint körüli áron.