Pillantás a jövő mobiljaira

Vágólapra másolva!
Kétmagos processzor, beépített DVD-olvasó, HD-felbontású kijelző, térhatású hang egy készülékben. Nem, nem egy laptopról beszélünk: ez a mobiltelefon jövője. 
Vágólapra másolva!

Pár évvel ezelőtt még elég volt, ha a mobiltelefon ultralapos, vagy van benne zenelejátszó, digitális fényképezőgép, napjainkban pedig a mobilgyártók már olyan komponensekből válogathatnak, amelyeket nem is olyan régen egy számítógépgyártó is megirigyelt volna. Az új technológiák legtöbbje persze még csak prototípusokban létezik, és az azokat eladni igyekező chipgyártók standjain nézhettük meg őket a barcelonai Mobile World Congress kiállításon, de azt már tudni lehet, hogy amit itt egy vitrinben bemutatnak, abból egy-másfél éven belül termék lesz.

Forrás: [origo]
Sony Ericsson Xperia X1

A mobilos expó látogatóinak nagy része még mindig az iPhone-betegségben szenved: hiába telt el több mint egy év az Apple-mobil bejelentése óta, akárhány érintőképernyős készüléket a kezükbe fognak, azt kérdezgetik a kiállítóktól, hogy ezt az iPhone riválisának szánták-e, illetve megpróbálja két kézzel megnyomkodni, és forgatni azt. A készülék sikerén okulva mostanra a gyártók is felismerték, hogy a felhasználói felület adja el a telefont, és ebben a legjobban idén a Sony Ericsson remekelt leginkább. Az Xperia X1 nevű okostelefonjuk ugyan mobilos Windowszal működik, de az operációs rendszert maga Bill Gates sem ismerné fel egyből a látványos, animált grafikus felület alatt, amelynek segítségével a különböző alkalmazásokat lehet elindítani.

Virtuális billentyűk mindenütt

Forrás: [origo]
Samsung Soul

Az érintőképernyő mellett a feladatnak megfelelően változó virtuális billentyűzet az idei év másik slágere. Az LG KF-600-as fedlapját kettéosztották: az alsó egy érintésérzékeny megjelenítő, a felső pedig a tulajdonképpeni kijelző. A kisebbik területen a gombok mindig éppen annak megfelelően rajzolódnak ki, hogy hol vagyunk a menüben, és hasonló módszerrel működik a Samsung Soul is, amely rezgéssel is visszajelzést ad, ha eltaláltuk a gombot. Látványosnak látványosak, de nem ezek a leghatékonyabb kezelőfelületek, az biztos. A Motorola valamivel szolidabb megoldást dolgozott ki: zenetelefonján egy lapos billentyűzet van, amely alatt viszont az OLED-kijelző váltogatja a képet. A legújabb ROKR-mobilon nem csak a menügombok változnak, mint a két koreai telefonon, hanem maguk a számbillentyűk változnak át lejátszó- és tekerőgombokká, amikor a zenelejátszás tart.

A Barcelonában látottak alapján biztosak vagyunk benne, hogy a hasonló, gazdagon animált felületektől a jövőben sem menekülhetünk. Az Nvidia standján egy gyönyörű, nagyon szépen lapozható, elfordítható menüt láttunk, amit az iPhone is megirigyelhetne, de felbukkantak olyan grafikus felületek is, amelyek láttán a korai multimédiás CD-k menüi jutottak eszünkbe. Képzeljünk el fényes, üveglapot imitáló háttér előtt "szálldosó" ikonokat - nos, ilyen is lehet majd a mobilon. A 3D-s grafikáért felelős chipek már elég erősek hozzá, hogy megbirkózzanak a feladattal, az OpenGL 2.0-s szabvány támogatása pedig játékkonzol-minőségű grafikát ígér. Igaz, a mobilon még némileg kevesebb a térhatású képet felépítő háromszög, mint a játékgépeken, de a több rétegű effektezés, a fények, árnyékok és textúrák adják meg ugyanazt az illúziót - mondta el Kishonti László, aki saját, teljesítménymérő-szoftverekkel foglalkozó cégének képviseletében volt kint a kiállításon.

Forrás: [origo]
Szuper menük 3D-gyorsítással

A 3D-s grafika mellett a közeljövő mobiljai nagy felbontású filmek lejátszására is képesek lesznek. Több standon nézhettünk 720p-s filmeket - plazmatévére kötött mobiltelefonon. A legmeglepőbb azonban az volt, hogy egy indiai gyártó, a Spice most debütáló modelljeiben direkt mobiltelefonok és egyéb hordozható készülékek számára kifejlesztett, kék lézeres DVD-lejátszó van. A meghajtót a Panasonic gyártja, tudtuk meg Steven Volktól, a Vmedia névre keresztelt formátumot gyártó cég vezetőjétől, és hamarosan több más készülékben is helyet kap majd. A formátum természetesen DRM-mel védett a másolástól, és első körben mintegy negyven filmet lehet majd megvásárolni hozzá.

A Vmedia-lejátszó leginkább olyan, mintha a Mission Impossible-ből lépett volna le a filmvászonról: a Spice vaskos mobiljának hátulján pattintható fel egy ajtó, ide kell becsúsztatni a 34 milliméteres átmérőjű, műanyag tokos korongot. Egy ilyen lemezen 1, a kétrétegű változaton maximum 2 gigabájt adat fér el, vagyis a formátum nem vetekedhet a HD DVD-vel vagy a Blu-ray-jel, ahhoz azonban elég, hogy standard felbontásban lehessen filmet nézni róla. Az először kiadásra kerülő mozik között a legtöbb bollywoodi produkció, vagyis zenés-táncos indiai film lesz, lévén a Spice indiai cég, de hamarosan Európában is árulják majd a mobilt.

Forrás: [origo]
Mini-DVD mobil eszközökhöz

Térhatású hangzás is lesz

A nagy felbontású kép mellett a mobil multimédiás élményt hamarosan térhatású hang is kiegészítheti majd. Barcelonában több gyártó is bemutatott a telefonhoz való sztereó hangszórókat, de az igazán nagy durranás a Dolby hangrendszerrel ellátott mobilok megjelenése lesz. Sajnos ezekről konkrét megjelenési időpontot még nem tudtunk meg, viszont azt, hogy a technológia teljesen kész, a gyártó egy sor bemutatóra kihelyezett Nokia N95-ösön demonstrálta. A zene mellett különösen a változatos hangeffektekkel felturbózott filmekhez tesz hozzá a maximum öt hangszórót szimuláló MPEG Surround, ami a kicsit steril "normál" sztereóhoz képest sokkal gazdagabb élményt nyújt. Mint azt a cég standján megtudhattuk, ehhez nem is kell más, csak szoftver: a jelenlegi multimédiás mobilok mindent tudnak, ami a térhatású hanghoz kell.

Már az UMTS utódját készítik

A készülékek mellett persze a mobil adatátvitel jövőjéről is megtudhattunk egyet s mást. A távol-keleten és Amerikában terjedőben lévő WiMax mellett Barcelonában demózták a gyártók az LTE, vagyis berendezéseket, ami az UMTS szabvány utódjának tekinthető. Az ilyen rendszerek jelenlegi mobil-szélessáv adatátviteli kapacitásának több mint tízszeresét biztosítják majd: az átlagos sebességük 100 megabites le- és 50 megabites feltöltési sebesség lesz, de láttunk ennél nagyobb számokat is a standokon. Csak emlékeztetőül: a jelenlegi legjobb mobilnet-lefedettség Magyarországon 7,2 megabit/másodperces sebességet biztosít.

Forrás: [origo]


A nagy kapacitású, következő generációs berendezések mellett otthoni, vagy irodai használatra szánt femtocellákat is bemutattak a gyártók. Az NEC miniatűr mobil jeladója például az internetre csatlakoztatva 7 megabites adatkapcsolatot biztosít maximum hat mobilkészüléknek, és a tervezett üzleti modell szerint a mobilszolgáltató értékesítheti majd őket. Az ilyen kis dobozokkal wifi helyett lehet kipótolni a mobilos térerőt ott, ahol kevés van belőle.