Indulhatnak az iPhone-os fejlesztések

Vágólapra másolva!
Már legálisan is lehet szoftvereket írni az Apple mobiltelefonjára, igaz, csak szigorú feltételekkel. Az iPhone az üzletembereket is célba veszi az Exchange támogatásával.
Vágólapra másolva!

Az Apple tegnap mutatta be az iPhone-hoz készült szoftveres fejlesztőkörnyezetet (SDK), amely lehetővé teszi, hogy bárki írjon programokat a készülékre, illetve az azzal megegyező szoftvert futtató iPod Touchra. Ezeket a szoftvereket a júniusban esedékes szoftverfrissítés után lehet majd telepíteni a készülékekre. Az iPhone-ra már eddig is sok szoftver készült, ezeket azonban csak a feltört mobilokon lehetett használni.

Az Apple a fejlesztőktől is leveszi a sápot

Az SDK mostantól szabadon letölthető az Apple honlapjáról, és ennek birtokában elvileg nem lesz szükség további trükközésre, de az iPhone-szoftverek tertjesztését a cég szigorúan kézben tartja: azokat csak a saját kliensprogramjának segítségével lehet majd letölteni a készülékre, és az iTunes zeneáruházban is terjesztik majd őket. Annak, aki hivatalos iPhone-alkalmazásfejlesztővé szeretne válni, százdolláros beugrót kell fizetnie, illetve háromszáz dollárt, ha céges környezetbe szánja a szoftvereiket. A hivatalosan terjesztett iPhone-szoftverek árából 30 százalék az Apple-t illeti meg, igaz, a fejlesztők ezeket ingyen is adhatják.

Ilyen feltételek mellett valószínű, hogy tovább él majd az illegális iPhone-fejlesztések tábora is, és a készülékeket továbbra is nagy számban fel fogják törni. A gyártó azzal indokolja a lépést, hogy szeretné kiszűrni a pornográfiát és a vírusokat, káros szoftvereket az iPhone-ról, illetve szeretné elkerülni, hogy a vele partnerségben álló mobilszolgáltatóknak gondot okozzon egy-egy szoftver. Ennek megfelelően az internetes telefonálást (VoIP) biztosító alkalmazások is csak wifin keresztül működhetnek majd az iPhone-on, a mobilantennán keresztül nem, és a készülék kártyafüggetlenítését lehetővé tévő alkalmazásokat is letiltják majd.

Céges mobilnak is jó lesz

Az iPhone-nal kapcsolatos másik jelentős újítás, hogy a júniusi szoftverfrissítés után a készülékek szinkronizálhatók lesznek az üzleti életben leginkább elterjedt Microsoft Exchange levelezőszerverekkel. Így a felhasználók céges levelezésüket és naptárukat is magukkal vihetik majd az iPhone-on, sőt, a rendszergazda a távolból törölheti ezeket az adatokat a készülékről, ha azt elveszítené a tulajdonosa. Ezzel a lépéssel az iPhone az olyan üzleti mobilok riválisává válik, mint a Blackberry vagy a Palm készülékei, illetve a Windows Mobile operációs rendszert futtató készülékek.

Bemutató az SDK lehetőségeiből

Az iPhone SDK-ra épülő fejlesztési lehetőségeket a cég bemutatóján többek közt az Electronic Arts, a SEGA és az America Online szakemberei demonstrálták, akik két héttel a bejelentést megelőzően kapták meg a szoftveres eszközöket. Az EA és a SEGA látványos játékokat, míg az AOL saját AIM üzenetküldőjét fejlesztette le az iPhone-ra. A készülékhez már a magyar Nav N Go is elkészítette az iGo navigációs szoftvert, amelyet a hannoveri CeBIT kiállításon mutattak be: ugyan az Apple-mobilban GPS nincs, de külső eszközök már készültek hozzá.

Steve Jobs az iPhone hardverének fejlesztési terveiről nem beszélt az SDK tegnapi bemutatóján, így azt sem lehet tudni, lesz-e a készülékből 3G-s változat. Az Apple-vezér csak azt ismételte meg, hogy idén tízmillió darabot szeretnének eladni a készülékből.