Nem zaklatás a mobilos lábfotózás

Vágólapra másolva!
Felmentett a szexuális zaklatás vádja alól a dél-koreai legfelsőbb bíróság egy férfit, aki a metrón utazva mobiltelefonjával lefényképezte egy előtte álló nő lábait.
Vágólapra másolva!

A rendőrség egy más ügyben hallgatta ki a Kim családnevű, harmincas éveiben járó férfit, amikor maroktelefonjában eltárolva megtalálták a fotót, amelyet a metrókocsiban ülve készített az előtte állva utazó huszonéves nő lábairól. A fénykép kapcsán szexuális zaklatás címén vádat emeltek ellene. A szexuális zaklatást sújtó dél-koreai törvény értelmében akár 5 év börtönre vagy 10 millió vont (bő másfél millió Ft.) elérő pénzbírságra büntethetnek bárkit, aki úgy készít fényképet más személy egy testrészéről, hogy az szexuális vágyat ébreszthet a szemlélőben, vagy szégyenérzetet a lefényképezettben.

Az ügyészség 500 ezer von (több mint 80 ezer forint) pénzbírság kiszabását indítványozta a lábak fényképezésén rajtakapott férfira. A legfelsőbb bíróság szerint azonban nehéz megállapítani, hogy a vádlott által készített fotó valóban alkalmas-e szexuális vágy vagy szégyenérzet kiváltására. Egy női jogvédő szervezet szerint márpedig egyértelmű, hogy egy nő lábának engedély nélküli fotózása szexuális indíttatású, s a lefényképezett nő "kínosan érezheti magát, pironkodhat".

Magyarországon a mobiltelefonokkal készült fényképekkel kapcsolatban az Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos korábban kiadott állásfoglalása szerint akkor követ el a kép készítője jogsértést, ha valaki felismerhető a képen. Mint az ombudsman fogalmazott: "egy ember arca, képmása személyes adatnak minősül, amihez - külön törvényi felhatalmazás hiányában - az érintett hozzájárulása szükséges".