Olcsón kapják az iPhone-t az olaszok

Vágólapra másolva!
A Vodafone mellett a Telecom Italia is piacra dobhatja majd a készüléket a mediterrán országban, ahol az európai bevezető ár feléért kínálják majd azt.
Vágólapra másolva!

Olaszországban 200 eurós (körülbelül 50 ezer forintos) ártól meg lehet majd vásárolni az iPhone-t, ami az első, 400 eurós uniós ár fele - adta hírül a CNN. Az Apple a mediterrán országban szakított először azzal a piaci modellel, amellyel az érintőképernyős modellt bevezette, mivel minden más országtól eltérően itt kínálhatja majd egyszerre két szolgáltató is a készüléket. A Vodafone Olaszországon kívül kilenc másik országban is megkapta a mobil forgalmazási jogát.

Az elemzők szerint az eddigi exkluzív szolgáltatói megállapodások is nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy nagyjából minden tizedik készüléket feltörték a felhasználóik. Ez az elmúlt évben minden eladott darab után 200 dolláros veszteséget okozott az Apple-nek, amely az eladott telefonok forgalmi díjából is részesedik a szolgáltatóktól. Az iPhone-feltöréseket persze az is ösztönözte, hogy anélkül eredetileg nem lehetett harmadik fél által fejlesztett alkalmazásokat telepíteni a modellre, és sok helyütt - így Magyarországon is - csak szürkeimportból lehet beszerezni azt.

Az iPhone-ból tavaly nyár eleji bemutatása óta több mint hatmillió darabot adtak el, és a hírek szerint hamarosan - nyár elején piacra kerülhet újabb, 3G-s változata, amelyben várhatóan GPS-chip is lesz.