Egy telekomos kábel átvágása miatt torlódtak a roaminghívások

Vágólapra másolva!
Egyetlen kábel átvágása elég volt ahhoz, hogy egész Európára kiterjedő zavart okozzon a nemzetközi mobiltelefonos hívásokban. Nem csak az összes hazai, de számos más ország mobiltelefon-társaságának ügyfelei érezhették a hibát: vagy haza nem tudtak telefonálni, vagy őket nem érték el - a hibát azóta javították, a Telekom szerint a forgalom zavartalan.
Vágólapra másolva!

Tegnap egy németországi építkezésen véletlenül, ám többször is átvágott távközlési kábel miatt váltak átmenetileg elérhetetlenné a külföldön tartózkodó előfizetők, s ők sem tudtak mobilon hazatelefonálni. Az üzemzavar több ország - így hazánk - előfizetőit is érintette, ráadásul - bár a kábel a Deutsche Telekomé volt - a többi hazai szolgáltató ügyfelei is megérezhették a kimaradást. A Magyar Telekom kommunikációs igazgatóságának tájákoztatása szerint a nemzetközi mobilforgalom nem állt le, mivel át tudták terelni a forgalmat más irányba, ám torlódások, azaz átmeneti elérhetetlenség előfordulhatott.

A Deutshe Telekom kábelén nem csak a német telekomos előfizetők hanghívásai bonyolódtak, hanem több - nem csak magyar - mobilos telefontársaság nemzetközi forgalma is. Ezért a jelenség nem csak a hazai, hanem külföldi előfizetőket is érintette - bár azt a Telekom sajtóosztályán nem tudták megmondani, hogy pontosan mely országokról volt szó. Mint lapunk megtudta: ha különböző mértékben is, de mindhárom hazai mobiltársaság külföldön tartózkodó ügyfelei érintve voltak.

A Telekom sajtósainak tájékoztatása szerint a a mobilszolgáltatók nemzetközi (roaming) forgalmában torlódás, alkalmanként teljes elérhetetlenség volt tapasztalható hétfőn. A kimenő nemzetközi vezetékes forgalomban nem volt elérhetetlen irány, azonban időszakos torlódás előfordulhatott. Kedd reggelre az összeköttetések mintegy felét sikerült helyreállítani. Ma délelőtt 11 órakor pedig a helyreállítás 90 százalékban megtörtént, ezzel a forgalomban a torlódások megszűntek.

A hiba teljes javítása délután 1-re befejeződött, a telefontársaság tájékoztatása szerint jelenleg már zavartalan a nemzetközi mobilforgalom. A Vodafone tájékoztatása szerint ugyan a hiba elhárult, ám most az eddig elmaradt beszélgetéseket akarják az ügyfelek egyszerre bepótolni, ami újabb torldást okozhat. Becslésük szerint kora délutánra áll majd helyre teljesen a hálózat.

A sajtóosztály tájékoztatása szerint azért nem értesítették az ügyfeleket a kábel átvágását követően, mert teljeskörű leállás nem következett be, a hazai ügyfélszolgálathoz pedig nem érkeztek panaszok tömegesen.

Lapunk kiadója a Magyar Telekom-csoport tagja.