Mobilos idegenvezetést kínálnak Horvátországban

Vágólapra másolva!
Horvátországban ingyenes, interaktív térképpel kiegészített mobiltelefonos idegenvezetést is igénybe vehetnek az utazók, de fizetős szolgáltatásként több múzeum kínálata ugyancsak megismerhető a hordozható telefonok segítségével - közölte a Horvát Idegenforgalmi Közösség az MTI-vel vasárnap.
Vágólapra másolva!

A múlt év júniusában mutatta be a spliti Gideon Multimedia informatikai cég a mobiEXPLORE Croatia nevű mobiltelefonos idegenvezető rendszerét, és azóta már mintegy 300 ezer turista használta ezt az ingyenes idegenforgalmi szolgáltatást. Az angolul letölthető mobilos programmal nemcsak a klasszikus turisztikai látványosságok ismerhetők meg, de a helyi szokásokról és érdekességekről is információkat kaphatnak az érdeklődők és szállodai szoba- vagy éttermi asztalfoglaláshoz is használható a rendszer.

A szolgáltatást elsősorban a Horvátországba készülő vagy már ott tartózkodó turistáknak fejlesztették ki, a mobiEXPLORE a horvátok körében azonban szintén népszerűvé vált, miután a napi kulturális és szórakoztató programokról vagy éppen a várható időjárásról egyaránt friss információkat szolgáltat. A mobiltelefon képernyőjén megjelenő "idegenvezető" mintegy 160 horvátországi úti célról ad tájékoztatást, egyes városok és régiók interaktív térképével. A mobilok képernyőjén megjelenő szöveggel és képekkel az idegenforgalmi kínálaton kívül hasznos tudnivalókat is kapnak az utazók, sőt kisszótárt is tartalmaz az alkalmazás.

A szintén horvát fejlesztésű Mobile Guide Projekt fizetős szolgáltatást kínál a múzeumlátogatóknak. Az adott múzeumba betérők egy ott megvásárolt bónnal hívhatnak egy telefonszámot, amelyen keresztül mobilos tárlatvezetést kapnak. A szolgáltatás jelenleg néhány zágrábi múzeumban, Splitben, valamint a trakoscani várkastélyban és a klisi erődben használható. A múzeumi tárlatvezetést egyelőre horvátul kínálják, de a fejlesztők más témában is ígérnek szolgáltatásokat. A tervek szerint hamarosan elkészül a teljes horvátországi partszakaszt lefedő hajózási idegenvezető szolgáltatás is, amelyet az érdeklődők ugyancsak mobiltelefonon keresztül vehetnek igénybe.