Ingyenes lesz a Nokia mobilszoftvere

Vágólapra másolva!
A Nokia bejelentette, hogy felvásárolja partnereitől annak az iparági konzorciumnak a fennmaradó tulajdonrészét, mely a Symbian nevű mobiltelefonos operációs rendszer fejlesztését végzi. A Reuters szerint a finn cég ingyenesen elérhetővé teszi a szoftvert a gyártók számára, hogy vonzóbbá tegye számukra a platformot.
Vágólapra másolva!

A rivális készülékgyártókat és operátorokat is tagjai közt tudó brit Symbian Ltd. cégből jelenleg 48 százalékot birtokol a Nokia, most körülbelül 410 millió dollárt szánna a fennmaradó 52 százalék megkaparintására. A Reuters beszámolója szerint a finn vállalat azt tervezi, hogy egy alapítványt hoz létre a Sony Ericssonnal, a Motorolával és a japán NTT DoCoMo szolgáltatóval, amely az eddig pénzért kínált mobiltelefonos szoftvert ingyenesen licencelni fogja a gyártók számára, hasonlóan a Google készülő Android szoftveréhez.

Ennek eredményeként a jelenleg azonos alapokon nyugvó, ám eltérő verziók helyett a Symbianból egyetlen közös platform válik elérhetővé a készülékeken. Ez utóbbi egyszerűbbé teszi a programok fejlesztését a hasonló funkciójú, ám eltérő gyártóktól származó készülékekre, amely egyben a költségek csökkentését is eredményezi. Ugyanakkor az, hogy egy mobilplatform fejlesztésének irányítása egyetlen cég kezébe kerül, újabb problémákat vethet fel a mobiltelefongyártók körében.

A Nokia bejelentése szerint többek közt az AT&T, az LG, a Samsung, a Texas Instruments és a Vodafone is jelezte, hogy csatlakozna az alapítványhoz. A Symbian társaság korábbi tulajdonosai közül eddig mindenki hozzájárult a tranzakcióhoz, kivéve a Samsungot, ám a Nokia arra számít, hogy a dél-koreai cég is hamarosan áldását adja a felvásárlásra, amelynek lezárására várhatóan az év utolsó negyedévében kerül majd sor, ha a hatóságok jóváhagyják

A hírügynökség által megszólaltatott elemző, Greger Johansson szerint ezzel a lépéssel a Nokia komolyabb ellenféllé teszi a készülékein is használatos Symbiant a versenytársakkal szemben. Statisztikák szerint ez az operációs rendszer fut az okostelefonok 60 százalékán, ugyanakkor az amerikai piacon kevésbé népszerű. Itt ugyanis a legtöbb nem alapfunkciós mobilon a a Windows Mobile, a Blackberry eszközöket gyártó Research in Motion, vagy a Palm társaság szoftverei, újabban pedig az Apple iPhone-ján is használatos mobil Mac OS X alkamazás fut.