Vágólapra másolva!
Térképet készített a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a Magyarország területére belógó külföldi mobiltársaságok lefedettségéről. A jelenség azért érdekes, mert előfordulhat, hogy valaki hazánkban beszél roamingdíjszabás szerint.
Vágólapra másolva!

A mobiltelefonos adótornyok által sugárzott jelek nem ismerik a határokat: addig terjednek, amíg a domborzati viszonyok, az időjárás és az adó erőssége engedi. Előfordulhat tehát, hogy egy, az országhatár közelében tartózkodó mobilosra hirtelen ráköszön a szomszédos ország egyik telefontársasága egy sms-ben (ugyanez fordítva is megeshet: a határ túloldalán álldogálót is üdvözölhet valamelyik hazai telefontársaság). Az út nyomvonalától függően az is előfordulhat, hogy egy határmenti országúton egyre csak jönnek az sms-ek, melyekben hol az itthoni, hol a "túloldali" szolgáltató üdvözli az utazót.

Nem csak érdekes, költséges is

A jelenségnek az érdekességen túl nagyobb jelentősége is van: ugyanis amint átlépünk egy külföldi szolgáltató hálózatára, már a roaming-díjszabás érvényes. Eszerint a hazatelefonálás és az üzenetküldés jóval drágább lehet, ráadásul a fogadott hívások után az utasnak is fizetnie kell. Nem is kicsi a különbség a kétféle tarifa között: míg egy belföldi mobilhívás percdíja 7 és 45 forint között mozog, ugyanez roaming díjszabás szerint legkevesebb 144 Ft, de meghaladhatja az ezer forintot is. A hívás fogadása percenként 71 és 380 forint közti költséget ró az óvatlanul határ mentén telefonálókra.

Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője elmondta: a hálózatváltás akkor is megtörténhet, ha a külföldi szolgáltatónak erősebb a térereje. Ugyanakkor csak azoknál a készülékeknél fordul elő a szolgáltatócsere, amelyeknél automata hálózatválasztás van beállítva. Ha az előfizető átállítja a készülékét kézi hálózatválasztásra, és ott kiválasztja a saját hazai szolgáltatóját, fixen azt fogja használni a telefon, nem fordulhat elő, hogy átugrik az idegen hálózatra.

145 ezer helyen mértek

A fenti problémával - vagyis a roamingként kiszámlázott hívások ügyében - az elmúlt időszakban egyre több bejelentés érkezett az NHH-hoz. Ezért a szervezet apránként feltérképezte mérőkocsijaival ezeket a belógó hálózatokat, és ma elérhetővé tette a térképet honlapján. Mint Takács hangsúlyozta: a felmérés nem jelentett többletköltséget a hatóság számára, hiszen a mérőkocsik egyébként is járják az országot, és más, hálózatméréssel kapcsolatos feladataik ellátása közepette mérték be a külföldi mobilhálózatokat is.

Forrás: NHH

A mérések során a szakemberek 166 útvonalat, és 145 ezer mérőpontot érintettek, és ez utóbbiak összekötéséből született meg az a vonal, ami a belógó hálózatok határát jelzi. A legnagyobb belógás egyébként az országhatártól 15-20 kilométerre van, ahol pedig a térkép keskenyebb átfedést mutat, ott a domborzati viszonyok miatt rövidebb az "idegen" térerő.