A japánok megőrülnek az iPhone-ért

Vágólapra másolva!
Tokióban kilométeres sor alakult ki a vásárlókból már kora reggel, Új-Zélandon biztonsági őröknek kell irányítaniuk a várakozó tömeget. A korábban kizárólag Amerikában és Európában árusított Apple mobiljának új változata július 11-én 22 országban kerül a boltok polcaira, itthon még várni kell rá.
Vágólapra másolva!

Pénteken debütált az Apple iPhone-jának második, már 3G-s adatátvitelre képes, GPS-szel is felszerelt változata, amely 22 országban - többek közt Ausztriában és Németországban, az USA-ban - is a boltokba kerül. Hazai bevezetésére még várni kell - aforgalmazó T-Mobile egyelőre annyit közölt, hogy még az idén itthon is a boltokba kerül a készülék, 2008 folyamán az elődjénél jóval szélesebb körben, összesen mintegy hetven országban lehet majd megvenni. Elemzői prognózisok szerint egy év alatt mintegy 10,5 millió darabot értékesít majd a mobilból az Apple.

Az osztrákoknál az iPhone-t borsos 1500 eurós, vagyis közel 350 ezer forintnak megfelelő összeget kér el a T-Mobile a készülék hálózatfüggetlen típusáért hűségszerződés nélkül. Azok, akik vállalják a havi 39-55 eurós, vagyis 9-12 ezer forintos díjcsomagra való előfizetést két éven át, 99, illetve 179 euróért (23-41 ezer forint) vihetik haza a készüléket Ausztriában.

Ázsiában megőrülnek érte, Európában nem

Első ízben lesz kapható az iPhone a mobiltechnológia terén igen fejlett japán piacon is: a Bloomberg beszámolója szerint egy tokiói üzlet előtt már reggel fél hétkor közel ezerötszáz ember várakozott, a sor legelején állók már három nappal korábban letáboroztak, hogy mindenképp megvásárolhassák az új kütyüt - sokan összecsukható székekkel, sátorral, laptopokkal és hideg élelemmel felszerelkezve készültek a várakozásra. A bejáratnál a média képviselői is jelentős számban képviseltették magukat, az ajtó felett visszaszámláló óra mutatta a hátralévő perceket, a sorbanállókat rendőrök figyelmeztették arra, adjanak helyet a közlekedőknek.

Japánban egyébként kizárólat az ország harmadik legnagyobb mobilszolgáltatója, a Softbank árusítja az Apple mobiltelefonját. A társaság egyik üzletében, amely az imsert Akihabara elektronikai kerületben található, mintegy két perc alatt fogyott el az a kupon, amely a készleten lévő ezer darab iPhone 3G megvásárlására jogosítja fel tulajdonosát.

Egy új iPhone-t elsőként megvásárló helyi diák a hírügynökség új-zélandi tudósítójának elmondta, mintegy 55 órát állt sorba a készülékért, így nem tervez mást, mint hogy rádugja a töltőre, játsszon egy kicsit vele, majd aludjon egy jó nagyot - a helyi Vodafone szóvivője szerint jópár biztonsági őrt kellett alkalmazniuk a sorbanálló vásárlók irányításához. Hongkongban a készüléket árusító Hutchison társaság internetes tombolajátékban sorsolta ki azt az ötszáz kupont, amelynek tulajdonosa az első napon hozzájuthat az iPhone 3G-hez.

Ezzel szemben a londoni Regent Streeten csupán mintegy százötven ember várakozott az új készülékre - tudósított a BBC. A Nokia hazájában, Finnországban sem generált hisztériát az új készülék, Helsinkiben még a helyi mobilüzlet közelében lévő bárokban is többen voltak, mint az éjféli premieren - számolt be a Reuters.

Az első fecskék már kipróbálták

Még jóformán be sem jelentették a 3G-s iPhone-t, máris napvilágot láttak az első ismertetők. A Wall Street Journal veterán techguruja, Walt Mossberg elsősorban a csökkentett akkuidőt rója fel a készülék hibájának. Míg az első generációs Apple telefonnal hét óra környéki beszélgetési időt sikerült elérnie, az új típusnak csupán négy és fél óráig bírták a telepei. Netezni is kevesebbet lehet a 3G-s hálózatot használva, az első iPhone kilenc órás wifis teljesítményével szemben az új készülék csupán öt és fél óra használati időt tudott felmutatni. Hozzátette viszont, hogy a nagyobb sebességre vágyók számára jó vásár lehet az iPhone 3G, azoknak azonban, akik a korábbi típussal rendelkeznek és csupán alkalmi wifihasználók, nem érdemes váltaniuk.

Forrás: [origo]
Fotók az iPhone premierjéről

Legjobban a New York Times-os David Pogue örül a készüléknek, még ha az amerikai forgalmazó, az AT&T telefontársaság nagysebességű mobilnetes lefedettségét csekélynek is tartja. A többek által hiányolt funkciókat az AppStore-ból megvásárolható alkalmazásoktól várja, a navigáció hiányosságait pedig épp csak megemlíti.

Legkevéssé talán az USA Today-be író Edward Baig volt elégedett az új iPhone-nal. Az újságíró szerint a megelőző verzió három legsúlyosabb hiányosságát a mostani verzióban sem javították ki: a készülék nem tud videót felvenni, nincs benne hangtárcsázás, és a Bluetooth sztereó hangátvitel támogatás hiánya miatt nem lehet drót nélküli fülhallgatókkal zenét hallgatni rajta. A telefon beépített GPS-ét viszont kellően pontosnak találta, hozzáve, hogy igazán jó navigációs szoftvert még nem talált a készülékre.

Többszáz szoftvert lehet venni hozzá

Többszáz alkalmazással elindult az iPhone és iPod Touch alkalmazásokat tartalmazó AppStore is. A bolt kínálatát bármilyen iTunes szoftverrel megtekinthetik a felhasználók, a vásárláshoz azonban telepíteni kell a program legújabb, 7.7-es verzióját. A magyar felhasználók számára örömteli hír, hogy az AppStore-nak nyílt magyar verziója is, ahol euróval fizethetnek a készülék testreszabásához elengedhetetlen kis alkalmazásokért a vásárlók.

Az okostelefonra szánt szoftverek ára a pár eurós alapártól - hetven eurocentért már kapunk a telefon képernyőjét zseblámpává változtató szoftvert - egészen az asztali programokra jellemző huszonöt eurós árig terjed. Igaz ennyi pénzért már az asztali Mac-kel szinkronizáló, komplex projektmenedzsment alkalmazást vagy éppen az utazásokat megkönnyító praktikus útiszótárt vásárolhat a vastag pénztárcával rendelkező iPhone tulajdonos. Sokkal olcsóbbak a játékprogramok, nyolc euróért már válogatni lehet a más területről ismert programok iPhone változatai közül. A mostani kínálatból a legjobbnak a minden hordozható játékgépen megjelenő Bomberman sorozat aktuális része tűnik a legizgalmasabbnak.

Azoknak is érdemes szétnézni a boltban, akik nem akarnak egy fillért se szoftverre költeni, hiszen számos ingyenes alkalmazás is található a kínálatban. Ráadásul mivel az iPhone alkalmazások piaca épp csak most kezd kialakulni, több feladatra lehet hasonló tudású ingyenes és fizetős alkalmazásokat találni. Csupán némi türelemre van szükség a már most is hatszáz címre rúgó gyűjtemény végignézéséhez.

Forrás: [origo]
Képek az iPhone premierjéről

A mobilos szolgáltatás elhasalt a premieren

Nem ment gond nélkül a 3G-s iPhone bemutatásával egy időben bejelentett új Apple szolgáltatás, a MobileMe indulása. A csomag a felületében és szolgáltatásaiban elöregedett .Mac-et váltotta volna le a tegnapi nap estéje során, de a rendszerek közti átállásba hiba csúszott. A .Mac kikapcsolása után a felhasználók adatai nem tűntek fel a MobileMe-n. A nap folyamán az új szolgáltatás gyakran vált elérhetetlenné, és amikor nem is volt ilyen gond, akkor is többen panaszkodtak lassúságra.

Az új iPhone képes lesz adatokat szinkronizálni céges Exchange szerverekkel is, ám ha a készülék tulajdonosa külön kívánja kezelni magán és vállalati adatait, elő kell fizetnie a MobileMe szolgáltatásra is. A két szolgáltatással való szinkronizáció valószínűleg még mindig a legkényelmesebb módja az eltérő címjegyzékek, levelezés és naptárbejegyzések kezelésére, még ha borsos árat is fizetnek érte az iPhone tulajdonosok.

A hackerek is szorgoskodnak

Nem csupán a MobileMe fiaskó miatt nem sikerült makulátlanra az iPhone 3G bemutatása, a hackerek is igyekeztek kifogni a szelet az Apple vitorlájából. A Gizmodo techblog még a tegnapi nap során adta hírül, hogy az iPhone Dev Team programozói feltörték az új készülék operációs rendszerét, amit így minden korábban függetlenített iPhone-ra fel lehet telepíteni. Pár órája pedig az iPod Touch zenelejátszó és PDA hibrid készülék 2.0-s rendszerszoftvere is megtalálta az útját az internetre. Az egyébként 10 dollárba kerülő szoftver telepítése után a 3G-s Apple telefonnal bejelentett funkciók nagy része, így az AppStore szoftverbolt is, elérhetővé válik a Touch tulajdonosok számára.