Fizetni kell a fogadott sms-ért is Kanadában

Vágólapra másolva!
A két legnagyobb kanadai mobilszolgáltató bevezi a fizetős sms-fogadást: az üzenetek olvasásáért ugyanannyit kel majd fizetni, mint a küldéséért.
Vágólapra másolva!

A Bell és a Telus nevű társaságok minden egyes üzenet fogadása után 15 centet számláznak majd ki azoknak a kártyás előfizetőiknek, akik nem valamelyik sms-ezésre szabott díjcsomagot használják - írják a kanadai lapok. A szolgáltatók lépése különösen azért bosszantotta fel a mobilosokat, mert az sms-fogadást nem lehet korlátozni vagy letiltani.

A fizetős üzenetfogadás miatt sokaknak extra költséget jelent majd az sms-értesítők használata, amely például a beérkező e-mailekről vagy naptári eseményekről tudatja a felhasználót. A mobilosok az sms-spam és más kéretlen reklámüzenetek miatt is aggódnak, a Bell szóvivője viszont úgy nyilatkozott, hogy ezek után nem kell fizetni. Ha a felhasználó kéretlen sms-t kap, akkor az ügyfélszolgálaton jeleznie kell, és törlik annak fogadási díját.

A kanadai mobilos távközlési piac harmadik jelentős szereplője, a Rogers Communications sietve közölte, hogy ők továbbra sem kérnek majd pénzt a bejövő sms-ekért, így a konkurencia lépése lehetséges, hogy az ő malmukra hajtja majd a vizet.

A Bell Atlantic álláspontja szerint a fizetős üzenetfogadás bevezetése egyre általánosabb trend lesz a szolgáltatóknál. A mobilcégek ilyen és ehhez hasonló eszközökkel igyekeznek extra bevételre szert tenni a telítődő piacon, ahol új előfizetőkre egyre kevésbé számíthatnak.