Hatalmas siker az iPhone-os szoftverbolt

Vágólapra másolva!
Már az elindítása óta eltelt egy hónap alatt 60 millió szoftvert értékesített az Apple az iPhone és iPod Touch felhasználók számára létrehozott App Store-ban, ami akár milliárdos bevételeket hozhat a cégnek.
Vágólapra másolva!

Az Apple internetes szoftverüzletének sikerén még a cég képviselői is meglepődtek a Wall Street Journal beszámolója szerint. Az App Store az iTunes-hoz hasonlóan működik, viszont nem zenéket és filmeket, hanem az iPhone-ra, és telefon nélküli "kistestvérére", a szintén érintőképernyős iPod Touch modellekre lehet benne szoftver vásárolni.

Az egy hónappal ezelőtt elindított szolgáltatáson keresztül eddig 60 millió szoftver értékesítettek, amelyek nagy része ugyan ingyenes, de a fizetős programok is összesen több mint 30 millió dolláros forgalmat hoztak - vagyis a vásárlók több mint egymillió dollárt költöttek minden nap. Ha az üzlet a jelenlegi ütemben pörög tovább, akkor akár évi 360 millió dolláros forgalmat is generálhat, és Steve Jobs Apple-vezér szerint akár egymilliárd dolláros piaccá is kinőheti magát.

Az App Store-ba az önjelölt iPhone-fejlesztők is feltölthetik szoftvereiket, amelyeket az Apple által publikált fejlesztőkörnyezetben alkotnak meg, és ha a cég jóváhagyja a programot, akkor azt bárki letöltheti. A cég a szoftverek árának 30 százalékát tartja meg, amelyből a Wall Street Journal szerint igen kevés profitja származik: ennek nagy részét ugyanis elviszi a bankkártyás tranzakciók finanszírozása és az üzemeltetési költségek.

A fejlesztőket is elszipkázzák az iPhone-hoz

A gyártó inkább abban reménykedik, hogy a gazdag szoftverválaszték még vonzóbbá teszi a vásárlók számára készülékeit. "A mobilokat eddig a rádió, meg az antennák, meg ehhez hasonló dolgok tették egyedivé" - mondta Steve Jobs. "Mi azonban úgy gondoljunk, hogy a jövő telefonjait a szoftver teszi majd egyedivé." Tény, hogy a mobilpiac többi szereplője is hasonló elképzeléssel rendelkezik: a Microsoft a Windows Mobile operációs rendszert népszerűsíti, és a Google Android operációs rendszere is nagyban készül, nem is beszélve a Nokia népszerű Symbian operációs rendszeréről. Az Apple sikere mindenesetre váratlanul érte a konkurenciát, akiknek sok fejlesztője is átpártolt az új platformhoz. A cég adatai szerint az elmúlt egy hónapban maguk az iPhone-os fejlesztők 21 millió dollárhoz jutottak az alkalmazásokból, amiből a tíz legsikeresebb programozó mintegy 9 millió dollárt tehetett zsebre.

Forrás: [origo]
A Sega sikerjátéka

Az iPhone nem csak a mobilpiacra, hanem a hordozható játékgépek piacára is jelentős hatással lehet: az új fejlesztések között ugyanis számtalan látványos mobiljáték van. A műfaj legendás veteránja, a Sega 300 ezer példányban adta el egyik ügyességi játékát, a tízdolláros Super Monkeyballt, amelyben az iPhone döntögetésével kell terelgetni egy golyót. A hasonló sikerek a készüléket a Nintendo DS és a Sony PSP komoly vetélytársává tehetik, mivel a médialejátszó képességek, a látványos grafika és az érintős, mozgásérzékelős kezelőfelület jó alapot szolgáltatnak a játékfejlesztőknek.

Az App Store egy másik sikere a praktikus alkalmazások közül került ki: az Epocrates Inc. ingyenes gyógyszerkatalógusát 125 ezren töltötték le, közöttük 25 ezer orvos, ezzel máris az alkalmazás minden negyedik mobilos felhasználója iPhone-tulajdonos. Úgy tűnik, az Apple-nek az egyszerű, közvetlenül a készülékről megvásárolható és egyszerűen telepíthető, frissíthető alkalmazásokra építő stratégiája nagyon bejött mind a fejlesztőknek, mind a fogyasztóknak.

Az Apple Nagy Testvért játszik

Az össznépi lelkesedést csak az árnyékolja be némileg, hogy az Apple a távolból rajta tartja a szemét a készülékre telepített alkalmazásokon. Egy független fejlesztő fedezett fel egy olyan kódrészletet az iPhone szoftverében, amely lehetővé teszi, hogy a távolból kapcsoljanak ki bizonyos telepített alkalmazásokat a készüléken. A rutin időről időre felveszi a kapcsolatot az Apple központi szervereivel, és ha onnan utasítást kap, akkor "lelövi" a kívánt szoftvert. A biztonsági szakemberek a felfedezés után erre egy csak gyanakodni tudtak, majd a héten Steve Jobs is beismerte, hogy igen, elrejtettek egy ilyen "titkos kapcsolót" a készülékeken.

Az Apple-vezér szerint erre azért volt szükség, hogy akár az árusítás megkezdése után is el tudják hárítani a veszélyt, ha véletlenül felkerül az App Store-ba egy kártékony szoftver, kijátszva a cég szakembereinek figyelmét. Azt azonban a cég nem részletezte, hogy mi számít kártékony alkalmazásnak, illetve sokan attól tartanak, hogy rossz kezekbe kerülve ez a csatorna is alkalmas lehet a károkozásra. Steve Jobs úgy nyilatkozott a megoldásról: "Remélhetőleg sohasem kell majd hozzányúlnunk ahhoz a bizonyos kapcsolóhoz, de felelőtlenség lett volna, ha nem is lenne semmilyen kapcsoló, amihez nyúlhatunk."