Betiltották a brit iPhone-reklámot

Vágólapra másolva!
A brit reklámszabályozó testület betiltott egy iPhone-tévéreklámot, mivel vélekedése szerint az Apple megtévesztő módon reklámozza a készüléket, az ugyanis nem támogatja sem a Flash-t, sem a Javát, így nem képes teljes értékű internetes funkciókra - pedig gyártója ezt állítja.
Vágólapra másolva!

Az ASA (Advertising Standards Authority) úgy véli, az iPhone-tévéreklámjában szereplő állítás, mely szerint a nagy tárkapacitású winchesterrel, óriási képernyővel és gyors adatátviteli képességgel felvértezett készülék az internet minden részéhez elérést nyújt, félrevezető - írja az Independent. Az indoklás szerint ennek oka abban rejlik, hogy a készülék nem támogatja például sem a Flash, sem pedig a Java technológiákat, így számos webes tartalom - például weboldalakba ágyazott videók, vagy játékok - megjelenítésére nem alkalmas. (Éppen ezért például a YouTube-ból, vagy az [origo]-s Videából is külön verzió készült kimondottan a készülékhez.)

A szervezetnél egyébként két tévénéző tett panaszt a szerintük félrevezető hirdetés miatt. Az Apple érvelése szerint azonban a reklám nem félrevezető, mivel a szövegben arra utalnak, hogy az iPhone képes megjeleníteni hagyományos, nem kimondottan mobiltelefonokra optimalizált web-, vagy wapoldalakat, ráadásul a reklámban is olyan oldalakat tekint meg a felhasználót játszó színész, amelyek valóban tökéletesen megjelennek az iPhone-on. A gyártó emellett azzal érvelt, hogy a telefonban ugyanaz a webböngésző - a Safari - található, amely az Apple számítógépein is, ez pedig nyilt internetes iparági szabványokon alapul - azt azonban nem tudják garantálni, hogy minden piacon lévő cég - így az Adobe vagy a Sun - saját technológiáját is beépítsék a készülékbe.

A YouTube-on megnézhető a félrevezetőnek talált rekláM

Ezzel azonban úgy tűnik, a vállalatnak egyelőre nem sikerült meggyőznie a brit reklámszabályozó testületet, az ASA ugyanis egyelőre úgy rendelkezett, ebben a formában nem szabad sugározni a félrevezetőnek vélt tévéreklámot.