Bemutatták az első Google-mobilt

Vágólapra másolva!
Bumfordibb, mint az iPhone, viszont fillérekbe kerül, van billentyűzete is, és nyílt forráskódú operációs rendszer fut rajta: hivatalosan is bemutatták a Google szoftverekkel felturbózott G1-est, amely egyelőre csak Amerikában lesz kapható.
Vágólapra másolva!

Az operációs rendszert fejlesztő Google, a készüléket forgalmazó T-Mobile és a gyártó HTC közösen mutatta be az első Android operációs rendszerre épülő mobiltelefont, amely a T-Mobile G1 nevet kapta. A bemutató beigazolta a korábbi várakozásokat és az előzetesen kiszivárgott információkat: a készülék valóban egy bumfordi, szétcsúsztatható qwerty-billentyűzettel ellátott modell, nagyméretű, hagyományos érintőképernyővel, amely ujjal is használható.

Az Android operációs rendszer gyárilag a G1-esre kerülő verziójának grafikus felülete egy számítógép asztalát idézi, amelyre különböző ikonokat, eszközöket és állományokat lehet pakolni. A kezelőfelület érintős, és ezt is úgy tervezték, hogy pálca (stylus) helyett ujjal is vezérelni lehessen: az Androidon is működik az iPhone-ról ismert ujjal való lapozás és görgetés.

Forrás: [origo]
T-Mobile G1 feketében: az első hivatalos képek

A legfontosabb különbség persze az, hogy a G1-es nem multitouch képernyőt kapott, vagyis egyszerre csak egy ujjal vezérelhető, nem pedig kettővel. A kezelésben éppen ezért fontos szerepet kapnak a képernyőn elhelyezett gombok, például a képkivágáshoz vagy nagyításhoz, ami kicsit visszalépésnek tűnik az Apple mobiljának kétujjas lehetőségeihez képest. A G1-esen fontos szerepet kap a hosszan nyomva tartott kattintás, ami a számítógépes egér jobb gombjához hasonló szereppel bír: erre jönnek elő az éppen elérhető extra funkciók.

A készülékben van gyorsulásmérő is, ami a telefon mozgatásának érzékelésére szolgál, a Google Maps panorámaképein például ennek segítségével lehet szétnézni a telefont a magasba emelve. A készülék kijelzője viszont nem fordul el magától, mint az iPhone-on, ehhez ki kell nyitni a billentyűzetet.


Működés közben a Google mobil

A T-Mobile G1-es legfontosabb, eddig ismert paraméterei és alapfunkciói a következők:

  • A mobil méretei:11 x 5,48 x 1,57 centiméter, a súlya 160 gramm.
  • A telefon 3G-s, négynormás, beépített wifi- és Bluetooth csatlakozóval.
  • A kijelző 3,17 hüvelykes, hagyományos érintőképernyő HVGA (480×320 pixeles) felbontással.
  • Teljes, kicsúsztatható qwerty-billentyűzet és a mozgatást detektáló gyorsulásmérő, a kurzort trackballal lehet irányítani.
  • Az akkumulátor üzemideje beszélgetéshez 6 óra, a készenléti idő 130 óra.
  • A beépített fényképező 3,1 megapixeles.
  • Memória: 1 gigabájt beépített, maximum 8 gigabájtig bővíthető microSD kártyával.
  • Beépített GPS, digitális iránytű-funkcióval, és a mozgatásra regaáló panorámaképekkel ellátott Google Maps szoftverrel.
  • Zenevásárlás: Amazon.com mp3-bolt letölthető zenékkel, de vásárlás csak wifin keresztül lehetséges, a mobilhálózat csak előzetest ad. Ár: 89 cent/zeneszámtól.
  • Integrált alkalmazások: YouTube-lejátszó, vonalkód-leolvasós árkereső (ShopSavvy), személyes széndioxid-kibocsátás kalkulátor (Ecorio), képekkel illusztrálható útvonaltervező (BreadCrumbz).
  • Letölthető alkalmazások: a készülékre közvetlenül lehet az Android Marketplace-en közzé tett szoftvereket letölteni. Az ide felkerülő alkalmazások nem esnek át előzetes szűrőn, mint az Apple App Store-ban, jelenleg több mint 1700 darab érhető el így.
  • A készüléken van push Gmail-kliens, Outlook Exchange szerverrel viszont - egyelőre - nem szinkronizálható; a fejlesztők szerint ennek megoldása egy "harmadik félre" vár, vagyis csak idő kérdése.
  • A telefon képes a legfontosabb Office dokumentumformátumok és PDF-ek megnyitására.
  • Színek: a G1-es fekete, fehér és barna színben lesz kapható.

A készüléket egyelőre kizárólag a T-Mobile forgalmazza, és nem kerül piacra belőle kártyafüggetlen változat. Az USA-ban 179 dollár (körülbelül 30 ezer forint) lesz a mobil ára előfizetéssel (25 vagy 35 dollár havonta). Európában elsőként az Egyesült Királyságban hozzák forgalomba a G1-est november elején, máshol csak 2009 első negyedévében, és még nincs információnk arról, hogy Magyarországon lehet-e majd kapni.