A mobilokról is elfelejtjük törölni az adatokat

Vágólapra másolva!
Egy nemzetközi kutatás szerint, szinte minden használtan megvásárolt mobiltelefonon, vagy egyéb kommunikációs eszközön maradnak személyes, céges, pénzügyi adatok, amelyeknek az átadása az előző tulajra nézve veszélyesek lehetnek.
Vágólapra másolva!

A BT, a walesi Univercity of Glamorgan és az ausztráliai Edith Cowan University új, közös kutatása kimutatta, hogy a használtan vásárolt mobilkommunikációs eszközök számottevő része a törlések ellenére még mindig tartalmaznak céges, banki, orvosi adatokat az előző tulajdonosról. A megvizsgált készülékek 43 százaléka tartalmazott olyan adatot, amely nem tartozik egy második személyre. A vizsgált 161 készülék közül legnagyobb mennyiségű információt a leharcolt Blackberry eszközök foglaltak magukba, amelyeket sok esetben védelem nélkül hagytak, annak ellenére, hogy rendelkeznek beépített biztonsági funkciókkal.

A Blackberryn marad a legtöbb adat

Eddig az operációs rendszerekkel ellátott eszközökről esett szó, de a hagyományos mobiltelefonok sem veszélytelenek. Ezeknek készülékeknek a 23 százaléka is tartalmazott személyes és üzleti adatokat. Az egyik vizsgált Blackberry készüléket például egy japán nagyvállalat európai, közel-keleti és afrikai régiójáért felelős kereskedelmi igazgatója használta. Az eszközön visszaállítható volt a híváslista, a címjegyzék, a naplóbejegyzések és az üzenetek. Az üzenetek a szervezet üzleti terveit, a legfontosabb ügyfeleket és a tulaj magánéletével kapcsolatos adatokat tartalmaztak.

Dr. Andy Jones, a BT információbiztonsági kutatóinak vezetője a következőket mondta: "Érthetetlen, miért nem teszik meg a szervezetek a szükséges óvintézkedéseket a kézi eszközök leselejtezésekor, amikor ekkora nyilvánosságot kap mostanában a biztonság és a személyazonosság-eltulajdonítás kérdése, valamint megfelelő eszközök léteznek az információk biztonságos törlésére, Ezeknek a hétköznapi eszközöknek mostanra kifinomult digitális memóriája van, amely óriási mennyiségű bizalmas adatot képes tárolni. A cégeknek gondoskodniuk kell az adatok megsemmisítését célzó megfelelő eljárásokról és ellenőrizniük kell ezek hatékonyságát."

Forrás: [origo]
Mi minden marad rajta?!

Mennek az adatok Kínába

Dr. Iain Sutherland, a University of Glamorgan kutatócsoportjának vezetője hozzátette: "Mostanában sok nagy cég úgy szabadul meg az elavult kézi eszközöktől, hogy jótékonysági szervezeteknek adományozza ezeket. A kutatás során fény derült rá, hogy számos ilyen szervezet az eszközök nagy százalékát olyan helyekre juttatja el, mint Kína vagy Nigéria - márpedig ezeknek a helyeknek információbiztonsági szempontból igen rossz hírük van."

A kutatás azt is kimutatta, hogy a cégek nincsenek tisztában azzal, hogy mennyi visszaolvasható adat van a mobileszközökön. A helyzetet tovább bonyolítja az, hogy a mobilszolgáltatók a készülékeket szolgáltatás részeként kínálják, így az általában egy-két év alatt elhasználódott mobileszközöknek, minimális értékük van, ezért nem sokat törődnek a rajtuk tárolt adatokkal. Az egyik legnagyobb probléma, hogy a szervezetek nem tesznek eleget a törvényi, szabályozási és jogi kötelezettségeknek sem, ezért nem hatékony az adattörlés.

(PCWorld.hu)