Tíz, vagy öt forint lesz a mobilvégződtetési díj

Vágólapra másolva!
Ha az európai uniós törekvések megvalósulnának, akkor három év múlva a jelenlegi átlagosan 8,7 eurócentről 2 centre csökkennek a mobilvégződtetési díjak, ezzel szemben az Európai Szabályozók Csoportja (ERG) azt javasolja, hogy a díjak legfeljebb 4-5 centre mérséklődjenek, mert ennél nagyobb ütemű csökkentés túl nagy terhet róna a szolgáltatókra.
Vágólapra másolva!

Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke, aki egyben az ERG (European Regulators Group) elnöke is, szerdán Budapesten sajtótájékoztatón a csoport legutóbbi, múlt hétvégi dublini ülésével kapcsolatban elmondta: Európában 2004 júniusa és 2008 júniusa között 40 százalékkal csökkentek a végződtetési díjak, 14 centről 8,7 centre. A trendet az ERG támogatja, de további csökkentés ütemét drasztikusnak tartja, miközben azon a véleményen van, hogy a végződtetési díjak szimmetrikusak legyenek, azaz mindenkire egyformán vonatkozzanak.

Magyarországon jelenleg a mobilvégződtetési díjak nem egyformák: a T-Mobile 19,75 forintot, a Pannon 20,29 forintot, míg a Vodafone 20,99 forintot kér egy hívás végződtetéséért percenként a másik szolgáltatótól. Ezeket a díjakat az NHH döntése értelmében 2009. január 1-jétől a szolgáltatóknak egységesen 16,84 forintra kell mérsékelni. Pataki Dániel elmondta: az ERG a múlt heti ülésén Dublinban továbbra is kitartott amellett, hogy ha lesz is európai központi hírközlési hatóság, az független legyen, maradjon meg a nemzeti hatóságok önállósága, s a központi hatóság működése kooperatív alapon szerveződjön, azaz minden országnak egy szavazata legyen benne.

Minderről a vita az unióban még nem zárult le, s így még döntés sem született róla: korábban az Európai Bizottság távközlési biztosa javasolta egy szuperbizottság létrehozását. Az ERG tevékenysége kapcsán az elnök elmondta: a csoport már korábban javasolta az Európai Bizottságnak, hogy a hangroaming díját 2010 után is szabályozza az unió, az sms esetében kiskereskedelmi ármaximumot határozzon meg 11-15 cent között, míg az adatroaming esetében nagykereskedelmi szabályozást vezessen be. Az adatroaming esetében egyes javaslatok szerint egy megabájt letöltéséért 1 eurót kellene fizetni, jelenleg az európai átlagár 2 euró. Erről a díjról még szintén nincs döntés az unióban.