A tálibok korlátozásokat követelnek az afgán mobilhálózatoktól

Vágólapra másolva!
Az afganisztáni tálibok arra szólították fel kedden Gazni tartományban a mobiltelefon-hálózatok működtetőit, hogy napközben szüntessék meg szolgáltatásaikat, mert a telefonjelek alapján be tudják mérni harcosaikat.
Vágólapra másolva!

A felhívást megelőzően már hangzott el hasonló figyelmeztetés a lázadó iszlamisták részéről, amelyben követelték, hogy az egész ország területén meghatározott időszakban szüneteltessék a szolgáltatásokat. A tálibok szóvivője közölte: a tilalmat először 10 napra rendelik el, de ezt később kiterjeszthetik.

Afganisztánban öt mobilhálózat, köztük három külföldi cég működik az amerikaiak vezette 2001-es invázió óta és több százmillió dolláros beruházásokkal teremtették meg a szolgáltatást a közép-keleti országban. A tálibok a múltban több adóállomást is leromboltak az ország déli részén, kiváltva a lakosság ellenszenvét, mivel sokuk számára a mobiltelefon a kommunikáció alapvető eszközévé vált.

A NATO és az afgán kormány szerint a tálibok azért is akarják korlátozni a mobilhálózatokat, hogy az egyes falvak lakói ne tudják jelenlétükről értesíteni a hatóságokat. A Kabultól délnyugatra fekvő Gazni tartomány két évvel ezelőtt még biztonságos körzetnek számított, de a tálib harcosok beszivárogtak a térségbe, és manapság rendszeresen hoznak létre útlezárásokat a legfőbb országúton, megsemmisítik az utánpótlást szállító teherautókat és megfélemlítik a sofőröket.