Olcsóbb lesz az EU-n belül az sms-roaming

Vágólapra másolva!
Elfogadták az EU távközlési miniszterei az Európai Bizottság tervét a külföldről indított sms-ek és adattovábbítás díjának korlátozásáról.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság (EB) szeptemberben dolgozta ki tervét a nagykereskedelmi és a végfelhasználói sms-roaming maximális díjairól, amelyeket 0,04, illetve 0,11 euróban állapítanának meg (jelenlegi árfolyamon 10-28 forint). A jelenleg végfelhasználói átlagár 0,29 euró (75 forint). Egy másik tervezet az adatroaming nagykereskedelmi árának korlátozását célozza, megabájtonként 1 euróban.

Viviane Reding, a EB távközlési biztosa szerint az EU-miniszterek "nagyon pozitívan" reagáltak a tervezetre és ha minden a menetrend szerint zajlik, akkor a csökkentett díjak életbe léphetnek 2009. július 1-től. A következő évtől, 2010 nyarától pedig választási lehetőséget kell adni a felhasználóknak, hogy milyen formában kérik az adatroaming számlázását, ezzel is véget vetve az utólagos "számlasokknak".

A fentiek mellett az EB tovább csökkentené a telefonhívások roaming-díjait is. A terv az, hogy 2012-ig a külföldről indított hívások ára maximum 0,34 euró, míg a fogadottaké legfeljebb 0,10 euró legyen, áfa nélkül.

(ComputerWorld.hu)