Mobilnetes szakóca a Palmtól

Vágólapra másolva!
Érintőképernyős telefonnal és hozzá való új operációs rendszerrel lepte meg a CES szakkiállítás látogatóit a Palm. A Pré névre keresztelt készülék összegyűjti a Facebookon és a Google szolgáltatásokban tárolt adatokat, és a céges rendszerekkel is szót ért.
Vágólapra másolva!

Azok után, hogy a Foleo, ami lehetett volna a divatos netbookok első példánya is, megbukott, nehéz volt nem sajnálni a régen remek kütyüket gyártó Palmot. A sajnálatnak viszont ideje véget vetni, a CES-en bejelentett kütyüjük, a Pré inkább csodálatot érdemel.

A kézbeillő, kerekded készülék legszembetűnőbb eleme a 3,1 colos 320*480 pixel felbontású érintőkijelző, azonban a képernyő böködését nem kedvelők számára egy teljes billentyűzetet is rejt a készülék. A navigációt könnyítendő egy újszerű gesztus felületet is kapott a kütyü, ez a kijelző alatti feketet területen található, célja pedig az egykezes használat megkönnyítése.

A Palm a több program egyidejű futtatásának lehetőségét tartja a készülék legfontosabb tulajdonságának. A WebOS-t használó készüléken úgy lehet a különböző ablakok között váltani, mintha lapozgatnánk. A rendszer nem csak fotókon néz ki jól, a Gizmodo kütyüblog tesztelője húsz perc ismerkedés után sem talált fogást az új Palm operációs rendszeren. A kütyüblogger csupán a marokkövet formázó készülék alakjával voltak elégedetlen.

Forrás: [origo]
Teljes billentyűzetet is rejt a készülék háza

A WebOS nem csak nevében kötődik az internethez, a rendszer képes összefésülni az Outlookos, Google Calendaros naptárakat, még a Facebookon keresztül érkező bulimeghívókat is elérhetik a felhasználók a telefonon. A levelek a POP és IMAP protokollok mellett a Microsoft saját push email szolgáltatásával is eljuthatnak a készülékre. A naptárhoz és a levelekhez hasonlóan egységes felület férhetnek majd hozzá a Prét vásárlók a chates ismerőseik listájához is. Ami pedig a külön kliensprogramokkal nem elérhető, arra ott az alapértelmezett WebKit alapú böngésző.

A Pré egyetlen komoly hiányossága, hogy készülék csak az amerikában használatos mobil adatátviteli technológiát (EVDO) használja, így 3G-n nem használható. Egyerlőre még az amerikai megjelenés pontos időpontja sem ismert, arról pedig pletykák sincsenek, hogy mikorra készülhet a vonzó készülékből a kontinensünkön is használható verzió.

Ismerkedik a navigációval a Gizmodo

Az EVDO kapcsolat mellett a készülékben található wifi csatoló és egy teljesértékű, sztereo zene sugárzására is használható Bluetooth egység is. A laptopot használók pedig mobilnetes modemként is használhatják a telefont.

A Palm Pre tartalmaz kötelező gyakorlatnak számító funkciókat is. A megjelenített kép követi a képernyő pozícióját, automatikusan vált álló és fekvő nézet között. Az adatok, zenék, és a 3 megapixeles kamerával készített képek a 8 gigabájtos beépített memóriában terpeszkedhetnek el. A készülék természetesen tartalmaz GPS-t is.