Nyáron debütálhat a mobilos BKV-jegy

Vágólapra másolva!
Mobiltelefonnal lehet BKV-jegyet venni a tervek szerint nyártól, de a szolgáltatás technikai részleteiről még a fővárosi önkormányzatnak is döntenie kell.
Vágólapra másolva!

A közgyűlés tavaly decemberben fogadta el az sms-jellegű mobiltelefonos BKV-jegyvásárlási megoldást. Eszerint a 499 forintért mobiltelefonnal vásárolható jeggyel hétköznap 60 percet, hétvégén és éjszaka pedig 90 percet lehetne utazni - mondta. A fővárosi közgyűlés feltehetően márciusban, esetleg áprilisban dönthet a mobiljegy technikai paramétereiről, a BKV pedig a közbeszerzési eljárás lefolytatása után akár már nyáron életbe léptetheti a mobiljegyet - nyilatkozta Nyáry Krisztián, a városháza kommunikációs igazgatója hétfőn az MTI-nek.

Egy, a decemberi közgyűlésre készült háttéranyagból kiderült, hogy a BKV-nak egyszeri költségként, kétmillió forintért mobiltelefonokat kell vásárolnia a jegyellenőröknek. A cég számításai szerint az első évben a vonaljegy-vásárlások három százaléka történne mobiltelefonnal. Ez a féléves tesztidőszakban 340 ezer mobiljegy-értékesítést jelentene. A mobilszolgáltató ebből 25 millió forint jutalékot kapna.

Pécsett a múlt héten csütörtökön jelentették be, hogy mobiltelefonról is megvásárolhatók a helyi járatú buszjegyek és bérletek. Bata László, a Pécsi Közlekedési Zrt. forgalmi és kereskedelmi igazgatója akkor elmondta, hogy a szolgáltatás az iziSHOP mobil vásárlási rendszerben, nem telefonszámról, hanem kártyaadatok megadásával, bankkártyáról történik, így a jegyek árát sem plusz kényelmi díj, sem SMS-költség, mindössze a rendeléshez szükséges mobil internetes kapcsolat néhány forintos díja terheli. Első alkalommal telepíteni kell a rendszert, utána minden további jegyvásárlás mindössze néhány percet vesz igénybe. A 210 forintért váltható 30 percre és az 500 forintba kerülő 120 percre szóló jegyek, s a bérletek érvényességük megszűnését színváltoztatással jelzik a telefon kijelzőjén.