Alaptalan rémhír a külföldi mobilszámos átverés

Vágólapra másolva!
Nem igaz, hogy külföldi számról érkező hívásokkal csinálnak húszezer forintos számlát a csalók hazai mobilosoknak: csak egy több éves külföldi hoaxnak született meg a hazai változata.
Vágólapra másolva!

A közelmúltban indult terjedésnek Magyarországon az állítólagos mobiltelefonos csalásokról szóló figyelmeztetés, az internetes álhírekre (tipikusan rémhírekre), vagyis hoaxokra jellemző formában, elektronikus lánclevélben és többek közt az iWiW üzenőfalán. Az internetezők által továbbküldözgetett üzenetekben arra hívják fel a figyelmet, hogy a mobilosoknak alkalmanként 20 ezer forintjába kerül, ha fogadnak bizonyos külföldi telefonszámokról érkező hívásokat.

A mobilos csalásról szóló lánclevél több változatban is létezik: az általunk is "elfogott" üzenetben egy brit (+4478-cal kezdődő) mobilszám szerepel, de a Népszabadság szerint létezik olasz (39-cel kezdődő) telefonszámmal is. Az angliai számra figyelmeztető üzenet a következő:

Mobil telefonosok: Vigyázzatok!

Szeretnénk felhívni figyelmeteket arra, hogy megjelent egy kalóztelefonszám, amely a következő számjegyekkel kezdődik:
+ 4478.....

Ne vegyétek fel a telefont ha ilyen számról van hívásotok és ne hívjátok vissza, mert alkalmanként ez kb 20 000 HUF -os költséget is jelenthet

Kérünk Titeket tájékoztassatok mindenkit, aki mobiltelfonnal rendelkezik.
Közreműködéseteket előre is köszönjük!

A figyelmeztető levél egy azt látszólag igazoló válasszal együtt terjed:

Sziasztok!

Én már túl vagyok rajta. Annyi furcsaság volt a dologban, hogy nagyon korán kb 3-4 csörgés után lerakják a telefont. Nálunk az egész családot végighívták. (szerencsére senki nem vette fel)

A szám: +44782232.... az utolsó négy karakter változik csak! (a híváslistában benne maradt mindannyiunknál)
A telefonhívások este történnek!

Az olaszországi telefonszámra figyelmeztető lánclevél egyenesen az OTP Banca, az OTP szlovéniai leányvállalatának fejlécével terjed, és azt állítja, egy Belgrádban megrendezett, hitelcsalásokkal foglalkozó fórum vezetőjétől, a Raiffeisen bank egyik alkalmazottjától származik a csalásról szóló információ.

A mobiltelefonos csalásról szóló rémhír több okból is alaptalan Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szóvivője szerint. A szakember már rutinosan ismételte el nekünk is mindazt, amit az üggyel kapcsolatban több hazai médiumnak is elmondott. Az NHH-hoz még nem érkezett bejelentés arról, hogy a lánclevelekben említett csalásnak bárki áldozatul esett volna, de technikailag sem lehet megvalósítani, hogy egy külföldi számról érkező hívás fogadásával 20 ezer forintos nagyságrendű összeget számláztasson ki valaki egy előfizetőnek. Erre egyszerűen az a magyarázat, hogy a távközlési cégeknek nem létezik olyan szolgáltatása, amely a fogadott hívások után fizettetne, vagyis az állítólagos csalók nem tudnának ilyen módszerrel bevételre szert tenni.

A visszahívás is maximum pár száz forintba kerülhet

Ha valaki egy ilyen, külföldi mobilszámot egy nem fogadott hívás után visszahív, még akkor sem kerülhet neki többe percenként 50-150 forintnál, mivel ez a legmagasabb hazai tarifa az említett országokba. Felvetettük, vajon reklámozhat-e valaki nemzetközi emelt díjas számot véletlenszerűen kiválasztott előfizetők hívogatásával, de Márton György szerint ez sem lehetséges, mivel az emelt díjas számokról nem kezdeményezhető hívás.

Ugyan a Népszabadság tesztje szerint az állítólagos csalók által használt olaszországi telefonszám létezik - egy Daniella nevű ciprusi hölgy üzenetrögzítője jelentkezik be rajta angolul -, arra semmi bizonyíték nincs, hogy valóban hívogatnak külföldről hazai mobilosokat.

Hasonló, telefonos átverésről szóló alaptalan rémhír ugyanis már 2005-ben lábra kapott Magyarországon, ugyaníg, körlevélben. A városi legendákat és hoaxokat gyűjtő Snopes.com-on még 2004-ben megjelent az ennek angliai eredetijéről szóló híradás. A telefonos csalásokról a hazai legendavadász oldal, az urbanlegends.hu is beszámolt. Mindezek alapján úgy tűnik, semmi más nem történt, csak egy régi hoax-típus indult ismét utjára Magyarországon.