Vágólapra másolva!
Rég találkoztunk olyan hasznos újítással, mint amelyet a  Samsung új DualSim készülékei kínálnak: egyszerre két SIM-kártyát is kezelnek, így akkor is elég egyetlen telefont magával cipelnie a tulajdonosnak, ha két mobil-előfizetése is van.
Vágólapra másolva!

Ennek megfelelően a dupla SIM-kártyát kezelni képes készüléket nem is igen érdemes keresni a mobilcégek akciós kínálatában, hiszen egyik társaságnak sem érdeke, hogy olyan készüléket áruljon, amellyel mondjuk riválisát is használhatja az előfizető. A DualSim-mobilokat kártyafüggetlenül, azaz drágábban lehet megvenni, mint a különböző előfizetői akciós készülékeket, ehhez igazodva a Samsung négy különböző árkategóriájú modellt is kínál a mobilokból: a hagyományos billentyűzetes D780-as készülék 60 ezer forintba, a szétcsúsztatható kivitelű D880-as 70 ezer forintba, az érintőképernyős csúcsmodell D980-as pedig 121 ezer forintba kerül, mi pedig a legolcsóbb típust, a C5212-est próbáltuk ki, ezt 50-55 ezer forint körüli összegért lehet hazavinni.

Egy kicsit nagyobb a tipikus mobilnál

Ez a telefon kézbe véve átlagos benyomást kelt, de az igényesebbik fajtából való: műanyagból van rajta ugyan minden, nem recseg és nem ropog, bár billentyűi kissé pattogósak. A legolcsóbb dupla SIM-kártyás modell szokványos méretekkel bír (112x48x14 mm), a szerkesztőségben található egyéb készülékekhez hasonlítva úgy találtuk, nagyjából nyolcadával hosszabb azoknál, de még így is lényegesen kényelmesebb zsebben hurcolni, mint két minitelefont.

Miért járkál valaki két mobillal? Nem kell ehhez minden forintot a fogához verdeső smucig alaknak lennie a felhasználónak, előfordulhat ugyanis például, hogy az egész család X mobilszolgáltatónál van leszerződve, a munkahelyen viszont Y társasággal van flottaszerződésben, de nem állják korlátlanul a telefonszámla díját. A hálózaton kívüli hívások pedig többnyire a legkedvezőtlenebb tarifával hívhatók, így bőségesen megérheti egy feltöltőkártyás előfizetést fenntartani a szerettekkel való kapcsolattartáshoz. Egy másik lehetőség is fennáll: nem túl szerencsés, ha az embert munkaidőn túl is zaklatják a főnökök, ügyfelek, viszont a család számára ekkor is elérhetőnek kell maradni, amit szintén második előfizetéssel a legegyszerűbb megoldani.

Forrás: [origo]
Két SIM-kártya kis helyen is elfér (még több kép)

A fenti képen jól látszik, a hátlap és az akkumulátor eltávolítása után a szokásos egy helyett két SIM-kártya foglalat is helyet kap a DualSim-készülékben, a harmadik foglalatba MicroSD memóriakártyát lehet helyezni, amelyen például fotókat vagy mp3 zenéket tárolhat a tulajdonos. Az első bekapcsolást követően a telefon bekéri mindkét kártya PIN-kódját, ezután pedig saját elnevezést lehet adni ezeknek (pl. Privát, Céges), továbbá egy picike ikont (pl. iroda, szívecske, csillag vagy számozás) is lehet választani nekik.

Kézzel kell váltani

A korábbi kétkártyás megoldásokkal ellentétben a Samsung DualSim-es készülékeiben egyszerre két SIM is aktív lehet, azaz két telefonszámon szimultán is érkezhetnek a hívások és üzenetek. Tárcsázás előtt a telefon jobb oldalán lévő billentyűt lenyomva lehet váltogatni az előfizetések között (az aktív kártyát a képernyő felső sorában lévő ikon jelzi). Sajnos ezt a folyamatot nem lehet automatizálni, azaz nem adhatjuk meg, hogy az adott előhívókat eleve egyik vagy másik számról hívja a készülék, és telefonkönyv-bejegyzésekhez sem lehet hozzárendelni számot, egyedül a mobilinternetes funkciók esetében tudtuk beállítani az önműködő előfizetés-választást.

Ezen túlmenően csak azt lehet beállítani, hogy alapesetben melyik számot használja a készülék, ideiglenesen kikapcsolni viszont mindig csak a kettes számú előfizetést engedi - azaz a fenti példában említett céges előfizetés esetén ezt kell a kettes foglalatba helyezni. A két kártyához eltérő csengőhangokat is meg lehet adni, így már a telefon elővétele előtt megállapíthatja tulajdonosa, hogy melyik számán hívják.

Forrás: [origo]
Pannon és T-Mobile hálózaton egyszerre(még több kép)

Két napig bírja egy töltéssel

Nagyjából másfél hetes használat után arról számolhatunk be, hogy a C5212-es folyamatos üzem mellett - azaz éjszakára is bekapcsolva hagyva, mobilnet és Bluetooth-használat nélkül - két napon át használható egy töltéssel, a harmadik nap délelőtt már ajánlott feltölteni - ezt annak tükrében, hogy gyakorlatilag két mobil található a gépházban, nem is tartjuk rossznak.

Két említésre méltó problémával viszont szembekerültünk a DualSim készüléket használva: egyrészt valamilyen oknál fogva a t-mobile-os SIM-ről sosem volt hajlandó elküldeni hívószámunkat, noha a pannonos kártyáról ezt megtette, és a menüjében is ezt állítottuk be. Tesztelőnk otthonában viszont időnként elment a Pannon térereje, és csak teljesen váratlanul jelent meg újra az operátor logója a képernyőn, pedig többször ellenőrizte, hogy a SIM-kártya megfelelően van-e a helyén. Saját készülékével nem tapasztalt sem előtte, sem utána hasonló jelenséget.

Az első bekapcsolás után elég nagy kihívás egyébként elrendezni a kapcsolatokat, számunkra az tűnt a legcélszerűbb megoldásnak, ha egyetlen közös telefonkönyvet hoztunk létre, ezt ugyanis jóval egyszerűbb volt használni, mint a privát és céges kapcsolatokra kettébontott listát - ráadásul ekkor csak a SIM-kártyák kapacitása áll rendelkezésre. Egy jó órát biztosan elbíbelődhet a kontaktok rendezgetésével a leendő tulajdonos, akinek könnyebb dolga van, ha előző készüléke is támogatja a Bluetootht.

Egyébiránt átlagos készülék

A Samsung C5212-es egyéb képességeit tekintve teljesen átlagos mobiltelefon: 1.3 megapixeles felbontású digitális kamerával szerelték fel, melyre sajnos nem szereltek ledes villanót, így sötétedés után nem igazán lehet használni. Képernyője átlagos minőségű, memóriakártya megvásárlása után digitális zenelejátszóként is használható, ám standard csatlakozó híján kizárólag a készülékhez gyártott fülhallgatóval kompatibilis. 3G-t vagy HSDPA-t nem támogat a legolcsóbb kétkártyás mobil, viszont EDGE-et igen, ami levelezni, chatelni elegendő - az ingyenes Opera Mini böngészőt viszont nem árt kapásból telepíteni rá.

Összességében nem szereztünk rossz tapasztalatokat a legolcsóbb, 50-55 ezer forintért hazavihető Samsung C5212-essel, ám úgy gondoljuk, van még mit tökéletesíteni rajta szoftveres oldalról: például az hasznos lenne, ha az egyes telefonszámokhoz rögzíteni lehetne, hogy melyik SIM-kártyáról hívja a telefon.