Hamarosan mobilozni lehet a Mount Everestről

Vágólapra másolva!
A Nepal Telecom szóvivője június közepére ígéri, hogy elindítja a világ legmagasabb hegycsúcsát is lefedő kereskedelmi mobilszolgáltatást. Az ehhez szükséges utolsó bázisállomást több mint ötezer méteres magasságban állítják majd fel.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb nepáli távközlési társaság jelenleg valahogy úgy ostromolja a világ legmagasabb pontjának számító 8840 méteres hegycsúcsot, akárcsak az első alpinisták: a Nepal Telecom emberei viszont nem csak felmásznak a világ tetejére, hanem mobiltornyokat is felállítanak ott. A cég törekvéseinek köszönhetően a Mount Everest meghódítására induló hegymászók és a környéken járó turisták június közepétől már már nem csak műholdas, hanem hagyományos (GSM vagy CDMA szabványú) mobiltelefonjaikat is használhatják majd a csúcson, jelentette be a cég hétfőn.

Maguk a bázisállomások viszont a terepviszonyok miatt már műholdon keresztül csatlakoznak majd a cég hálózatához. A Nepal Telecom eddig hét ponton helyezett el mobiltornyokat a Mount Everest körül, többek között a 2800 méteres magasságban fekvő Luklában, amely a hegycsúcs felé induló alpinisták kiindulópontja, illetve a régió egyik központjának számító Namche Bazaar településen, amely 3440 méteres magasságban fekszik.

Még az alaptábor előtt lesz a bázisállomás

Az utolsó, a Mount Everesten, vagy legalábbis annak nepáli oldalán lefedettséget biztosító bázisállomást a Gorak Shep nevű serpa faluban építik majd fel, amely 5160 méter magasan található, és szintén fontos szereppel bír a hegymászók számára. Az alaptábor elérése előtt ugyanis ezen a kiépített pihenőhelyen állnak meg utoljára a csúcsra tartó alpinisták a magashegyi klímához való akklimatizálódás miatt. (Maga a Gorak Shep név az jelenti: halott varjú, és eredetileg nem volt lakott település, csupán egy fagyott, törmelékkel teli tómeder a Mount Everest oldalában.)

A Himalája csúcsai között kiépített mobilhálózat a Nepal Telecom szerint egyszerre 3000 hívást képes gond nélkül kezelni, de az igényeknek megfelelően bővíteni is tudják majd. A Mount Everest meghódítására évente több száz hegymászó indul el, és számukra a cellás hálózat nem csak olcsóbb lesz, mint a műholdas telefonálás, de az is könnyebbséget jelent, hogy nem kell az annak használatához szükséges speciális, a hagyományos mobiloknál nagyobb és nehezebb készülékeket magukkal cipelniük.

Két éve már mobiloztak a csúcsról

A megfelelő mobilos lefedettség a bajba jutott alpinisták túlélési esélyeit is javíthatja, nem is beszélve arról, hogy a helyi idegenforgalmat kiszolgáló nepáli lakosság is valószínűleg az előfizetők sorában lesz. A Nepal Telecom az ország távközlési piacának 60 százalékát szolgálja ki, ami azt jelenti, hogy jelenleg 2,8 millió ügyfele van.

A cég arról már lemaradt, hogy az első, a Mount Everest csúcsáról indított mobilhívást lebonyolítsa, mivel erre 2007-ben sor került, a már említett műholdas mobiltechnológia révén. Ha azonban a terv megvalósul, június közepétől már a saját mobiljukról is hazatelefonálhatnak a világ legmagasabb pontját elérő hegymászók, mivel a cég ígérete szerint a Gorak Shepnél elhelyezett torony a több mint háromezer méterrel feljebb található csúcson is elég jó lefedettséget biztosít majd.