Visszadobták az EU-s távközlési reformcsomagot

Vágólapra másolva!
Újra kell tárgyalni az Európai Parlament (EP) és az európai uniós tagországok között a távközlési ágazat átalakításával foglalkozó, ambiciózus szabálycsomagot, miután az EP, az internethasználók jogait szolgáló biztosítékok hiányosságai miatt nem szavazta azt meg szerdai plenáris ülésén.
Vágólapra másolva!

A reformok jóváhagyására így a júniusi választásokkal leköszönő jelenlegi uniós képviselőtestületnek már nem lesz módja, az egyeztető tárgyalásokra várhatóan szeptemberben kerül sor az új összeállítású parlamenttel, a törvényhozóknak és az EU testületeinek ekkor két hónapjuk lesz a reformcsomag kidolgozására. Amennyiben ősszel sem sikerül véglegese megszavazni a reformokat, új javaslatot kel kidolgoznia az illetékes szerveknek. Ha azonban az EU-tagállamok kormányai elfogadják a megszavazott módosítást, a gyakorlatban elkerülhető a teljes csomag újratárgyalása is.

A távközlési csomag célja a verseny növelése, a fogyasztók jobb és olcsóbb kiszolgálása, s a Guardian beszámolója szerint az EP az internetezők jogait szolgáló biztosítékok hiányosságán kívül nem talált más problémát a reformcsomagban, mivel azonban a csomag egy elemét elvetették, szükségessé vált a teljes kompromisszum újratárgyalása.

A brit lap úgy értesült, az Európai Parlament elfogadta a csomagnak azt az elemét is, amely szerint a hatóságok csak jogerős bírósági határozat birtokában kapcsolhatnák le a jogsértő tevékenységgel - például szerzőijog-sértéssel - vádolt felhasználók internet-hozzáférését. A szerdai strasbourgi döntés némileg meglepetésnek számít azt követően, hogy az intézményközi egyeztetéseken néhány héttel ezelőtt már sikerült kompromisszumra jutni a témában. A reformot a jelenlegi összetételű Európai Bizottság és az Európai Parlament egyik legjelentősebb utolsó munkájaként tartották számon.

A több jogszabályból álló, nagyszabású reform részeként létrejönne egy uniós távközlési felügyelőtestület, amely a nemzeti hatóságok közti együttműködést irányítja, és többségi szavazással döntéseket is hozhat, ugyanakkor az Európai Bizottság eredeti elképzelésével szemben nem tekinthető államok fölötti szuperhatóságnak. Lehetővé tenné az EU azt is, hogy nemzeti döntéssel - a verseny növelése érdekében - szükség esetén leválasszák a nagy távközlési szolgáltatók tevékenységéről a kiskereskedelmi forgalmat.