Gazdaságos érintős zenemobil a Nokiától

Vágólapra másolva!
A Nokia az 5800-s "iPhone-klón" sikerén felbuzdulva bemutatta a típus olcsóbb, kisebb tudású, de látványos funkciókkal felvértezett változatát, az 5530-ast.
Vágólapra másolva!

Az új készülék az elődhöz hasonlóan egy érintőképernyős, lapos, kompakt modell, amelyet azonban már nem műanyag, hanem acél peremmel láttak el. A készülék az első fotók alapján kicsit kecsesebb az elődjénél, és a tudása is kevesebb.

3G helyett wifi

Az érintős XpressMusic-zenemobilhoz csupán 4 gigabájtos memóriakártya jár, igaz, a felhasználó igény esetén nagyobbat is tehet bele. A mobil az elődjével ellentétben nem is 3G-s, mobilnetezni csupán EDGE hálózaton lehet vele, viszont cserébe a gyártó három hónapos, ingyenes wifi hozzáféréssel értékesíti Nyugat-Európában, amelyet a Boingo hotspotjain lehet használni.

A Nokia érintőképernyős mobiljának kezelőfelületét is átalakították némileg: a nyitóképre a leggyakrabban tárcsázott ismerősökhöz lehet gyorstárcsázó ikonokat elhelyezni, amelyek körhinta-szerűen görgethetők körbe-körbe a képernyőn. A kedvenc multimédiás alkalmazásokhoz is hozzárendelhető néhány virtuális gyorsindító-gomb.

Öt színben lesz

A mobilnak 2,9 hüvelykes, széles képarányú érintőképernyője van 640x360 pixeles felbontással, a beépített kamerája pedig 3,2 megapixeles. A korlátozott tudásért cserébe a készülék olcsóbb is, mint a "nagy testvér" 5800: a kártyafüggetlen 5530-as nyugat-európai ára 199 euró, vagyis körülbelül 55 ezer forint.

A Nokia első érintőképernyős modelljéből, amelyet fokozatosan vezettek be a piacra a 2008-as év végével kezdve, több mint egymillió példány kelt el, és várható volt, hogy a finn gyártó bővíti majd a modellcsaládot. Az új, olcsóbb készüléket elsősorban a zenekedvelő fiataloknak szánják, öt különböző színben (vörös/fekete, kék/fehér, szürke/fekete, pink/fehér, citromsárga/fehér) lehet majd megvásárolni, és ősszel kerül a boltokba.