Az sms veszélyesebb a telefonálásnál az autóban

Vágólapra másolva!
A korábban gondoltaknál is sokkal inkább növeli a baleset kockázatát a vezetés közbeni sms-írás, mivel a sofőrök hosszabb ideig veszik le az útról a tekintetüket, mintha csak beszélnének a készüléken. Az Egyesült Államokban jelenleg csak 14 államban tilos az autózás közbeni mobilos üzenetküldés.
Vágólapra másolva!

A Virginia Tech Transportation Institute kamerákkal figyelte meg a különböző gépkocsik - például a teherautók - vezetőit, akik összesen 9,6 millió kilométert tettek meg a megfigyelt időszakban. A nagyteherautók esetében kimutatták, hogy 23 százalékkal nő meg az ütközés veszélye akkor, ha a sofőr sms-t írt menet közben. A személygépkocsik és a teherautók esetében hat százalékkal nőtt az ütközés esélye, ha a sofőr épp tárcsázott, vagy egy elektronikus eszközért nyúlt.

A közelmúltban szimulációs helyzetekben elvégzett kutatások azt sugallták, hogy a mobilon való beszélgetés és a beszélgetőpartner hallgatása ugyanolyan veszélyes mint az sms-írás, de a "valóságban elvégzett vezetési megfigyelések világosan kimutatták, hogy nem így van" - olvasható az intézet által kiadott tájékoztatóban. Az üzenetküldés természetesen nem csak a különböző teherautókat vezető sofőröknél jelent nagyobb kockázatokat.

A vizsgálat szerint közvetlenül az ütközés vagy ütközésközeli helyzet előtt a vezetők öt másodpercet töltöttek azzal, hogy telefonjukat vagy más elektronikus eszközüket nézték. Ez az idő 88,5 km/órás sebesség mellett elegendő egy futballpálya hosszának megtételére. "A telefonos beszélgetés lehetővé teszi a sofőrök számára, hogy az úton tartsák szemüket, és nem voltak kitéve egy hasonlóan megemelkedett biztonsági kockázatnak" - emelte ki az intézet. "Az eredmények szerint a biztonság fokozása szempontjából az út figyelése kulcsfontosságú" - világított rá a tanulmány. Az intézet javaslata szerint az Egyesült Államokban minden sofőr számára be kellene tiltani az SMS-ezést, a telefonos beszélgetéstől viszont csak a friss jogosítvánnyal rendelkező vezetőket kellene eltiltani. Az USA államai közül eddig csak 14 döntött úgy, hogy tilos a vezetés közbeni SMS-írás.