Az új GPS platform spórol az árammal

Vágólapra másolva!
Kedden mutatták be a széles körben elterjedt GPS platform legfrissebb architektúráját, a SiRFstarIV-et, amely a mobiltelefonok és hordozható eszközök számára kínál a korábbinál sokkal energiatakarékosabb, belső terekben is hatékony, és a műholdakat gyorsabban megtaláló megoldást. Az új chipet októbertől gyártják, így már nem kell sokat várnunk azokra a telefonokra, amelyekkel akár hosszabb ideig is tudunk tájékozódni.
Vágólapra másolva!

Egyre több mobileszközben kapunk GPS navigációt is, pedig a jelenlegi arhitektúra rendkívül energiaigényes, folyamatos alkalmazása hamar leszívja a készülék akkumulátorát. Ezt kívánja megoldani a CSR nevű, korábban főként Bluetooth chipekkel foglalkozó angol gyártó, amely idén februárban vásárolta meg a SiRF navigációs architektúrákat építő céget.

A GPS technológiát megalkotása idején nem navigáció-központúnak tervezték, az elsődleges cél a helymeghatározás volt. Ha ezeknek a készülékeknek olyan feladatot adunk, ami folyamatosan igényli a lokációs adatokat (a navigáció éppen ilyen), akkor hamar lemerül az akkumulátor. Ha viszont kikapcsoljuk a GPS-t, az újraindítás, pontosabban az aktuális műhold-pozíciók meghatározása nagyon sokáig tart. Az új architektúra ezért egy olyan "aware" állapotra is képes, amiben a korábbi állapotban mért pozíciókat tárolja, és a legerősebb műholdjeleket időnként érzékeli, mindezt minimális áramfogyasztás mellett.

Az architektúrát az első olyan termékkel együtt mutatták be, amely alkalmazza is az újdonságot, ez a CSR nevű gyártó GSD4t típusjelű lapkája, amelyből már mintákat is kaphatnak a készülékgyártók. A cég szerint az első, ezt az architektúrát alkalmazó készülékek a jövő év elején jelenhetnek meg.