Tolvajokat leplezett le az iPhone

Vágólapra másolva!
Az Apple mobiljainak helymeghatározó szolgáltatása már másodszor segített tolvajokat elfogni az amerikai rendőrségnek. A meglopott iPhone-tulajdonosok maguk nyomozták le a készülékek helyét, és riasztották a hatóságokat, így gyorsan visszakaphatták a készülékeket.
Vágólapra másolva!

Az első eset még július végén történt Coloradóban, ahol a 15 éves Justin Simantob kerítette elő a tolvajokat a Find my iPhone alkalmazás segítségével. A fiú az apjával indult evezős túrára, és az autójukat törték fel, több mellettük parkoló járművel együtt. Az elkövetők a betört oldalablakon keresztül vitték el az áldozatok értékeit, beleértve a fiú telefonját.

Justin órákkal később, a rendőrségi helyszínelés után, már otthon kapcsolta be a számítógépét, hogy az előfizetős MobileMe szolgáltatás segítségével megnézze, hol lehet az eltűnt telefon - mivel csak később jutott eszébe, hogy élesítette a szolgáltatást. A Find My iPhone egy webes térképen jeleníti meg az ellopott készüléket a GPS koordináták alapján, amelyeket visszaküld a felhasználónak. Az account tulajdonosa a távolból le is törölheti a telefont, és figyelmeztető üzenetet helyezhet el a kezdőképernyőn.

A középiskolás fiú a rablás helyszínétől nem messze fedezte fel a telefont, és értesítette a helyi rendőrséget, akik rajta is ütöttek az elkövetőkön. Mint kiderült, a családot, akinek a házában a MobileMe a telefon helyét jelezte, már többször gyanúsították lopással, de mindeddig ezt nem tudták rájuk bizonyítani.

A legfrissebb eset Pittsburghben történt, ahol egy férfi rablókat buktatott le a szoftverrel. Az áldozatot vasárnap hajnalban rabolták ki az utcán hárman, egyik támadója fegyverrel (vagy legalábbis egy annak látszó tárggyal) kényszerítette, hogy adja át nekik tárcáját, a bankkártyája PIN-kódját, és telefonját.

Végül az iPhone lett a rablók veszte. A férfi még a helyszínre kihívta a rendőrséget, majd otthon ellenőrizte az ellopott mobiltelefon helyét, amelynek alapján a nyomozók üldözőbe vették az elkövetőket. A mobilt egy közeli hipermarketben jelezte először a szoftver, ahol a három rabló bevásárolt a lopott bankkártyával, majd egy útszéli gyorsétterembe vették az irányt. A rendőrök végül még a közelben, egy benzinkútnál tartóztatták fel az autójukat, és őrizetbe vették a három férfit.

A távoli mobilos helymeghatározásra nem az iPhone lopásgátlója az első felhasználási terület. Amerikában évek óta elérhetőek az olyan gyerekmobilok, amelyek segítségével a szülők az interneten keresztül lekérdezhetik gyermekeik tartózkodási helyét. A cégek számára már idehaza is elérhetőek az alkalmazottak (sofőrök, ügynökök, területi képviselők) mobiltelefonjait követő helyfüggő szolgáltatások, a készülék távoli törlésére pedig már több üzleti mobiltípusnál is lehetőség van. Az Apple Find My iPhone-ja viszont a kategóriájában az első, szélesebb körben elterjedt szolgáltatás.