Új-Zélandon majdnem betiltották a mobilos navigációt

Vágólapra másolva!
Az első változatban túl szigorúra sikeredett az új-zélandi törvénytervezet, amelyet az autós mobilozás szabályozására alkottak meg: egyáltalán nem engedte volna meg ugyanis a mobiltelefonos navigációs szoftverek vezetés közben való használatát.
Vágólapra másolva!

"Az autóvezető a jármű vezetése közben nem hozhat létre, küldhet el vagy olvashat szöveges üzenetet, bonyolíthat, fogadhat vagy szakíthat meg telefonhívást, illetve nem használhatja a telefonkészüléket semmilyen más célra." Szó szerint ezek a sorok álltak az új-zélandi KRESZ módosításának tervezetében, amely novembertől egy csapásra megtiltotta volna, hogy az autósok a GPS-es mobiljukkal navigáljanak, noha erre egyre több készülék képes - írja az Engadget.

A "minden egyéb" használat tiltása a KRESZ-ben azt is lehetetlenné tette volna, hogy a sofőrök a telefon dokkolására alkalmas fedélzeti hifin a készüléken tárolt zenéket hallgassák. Érdekes módon a vezetés közbeni telefonálást megengedi a tervezet: ehhez csak annyi kell, hogy a készülék egy tartóban legyen, és hangvezérléssel, vagy távirányítással kezelni lehessen - pedig a legújabb kutatások szerint a telefonálás mindenképpen túlságosan elvonja a figyelmet a vezetésről. A hagyományos GPS-készülékek kezelését pedig egyáltalán nem említette a törvény, vagyis egyértelműnek tűnt, hogy a jogalkotók figyelmetlensége miatt lett túl szigorú a szöveg.

A törvénytervezet hibáira az egyik új-zélandi iPhone-os portál, az iPhonewzealand.com hívta fel a közlekedési minisztérium figyelmét, amire a közlekedési miniszter postafordultával válaszolt is nekik. A törvénymódosítás Andrew Knackstedt miniszter magyarázata szerint csupán a veszélyes vezetés közbeni telefonálást és sms-ezést szeretné visszaszorítani, és nem arra irányult, hogy ellehetetlenítse a GPS-es telefonok és navigációs szoftverek, vagy a zenelejátszó funkció használatát, ezért az észrevételeknek megfelelően átszövegezik azt.