A Nokia pereli az Apple-t az iPhone miatt

Vágólapra másolva!
A finn mobiltelefon-gyártó szerint az Apple jogtalanul használt fel általuk szabadalmaztatott technológiákat, minden egyes iPhone készülékben.
Vágólapra másolva!

A Nokia a Delaware államban, az ottani szövetségi bíróságon nyújtott be keresetet az Apple ellen - adta hírül a Bloomberg. A finn gyártó szerint az Apple tíz olyan technológiát használt fel az iPhone megkonstruálásánál, amelyeket a Nokia védetett le.

A felperes Nokia szerint minden egyes korábbi és jelenlegi iPhone modell lopott technológiát vonultat fel, többek között a vezeték nélküli adatátvitel, a hanghívások során használt beszédkódolás, a biztonsági megoldások és titkosítás terén. A Nokia beadványa pontosan tíz megsértett szabadalmat sorol fel.

A finn gyártó körülbelül 40 más céggel, köztük a legtöbb mobiltelefon-gyártóval megállapodott technológiája licenceléséről, ám az Apple nincs közöttük - nyilatkozta a BBC-nek Ilkka Rahnasto, a gyártó jogi ügyekért és szellemi tulajdonért felelős alelnöke. "Az Apple a Nokia technológiáját meglovagolva tett szert egy ingyenmentre" - fogalmazott Rahnasto.

A Nokia az elmúlt húsz évben körülbelül 40 milliárd eurót (körülbelül 10 ezer milliárd forint) költött kutatás-fejlesztésre, amiből a szerződéses együttműködések révén a teljes mobilos iparág részesült - nyilatkozta a cég alelnöke. Az Apple egyelőre nem kommentálta a vádakat, de a cég részvényeinek árfolyama esésnek indult a hírre.