Másképp kell tárcsáznunk mobilon a jövő évtől

Vágólapra másolva!
Legkésőbb karácsony tájékán érdemes lesz átnézni a készülékek telefonkönyvét, mivel 2010. január 16-ától már a hazai mobilszámokat is csak tizenegy számjegy begépelésével - pl. +36301112222 - lehet majd feltárcsázni még akkor is, ha a felhívni kívánt előfizető is azonos hálozaton belül található. A módosításra egy kormányrendelet változtatása miatt lesz szükség, alkalmazásával újabb számmezőket tudnak használhatóvá tenni a cégek.
Vágólapra másolva!

Az előfizetőkhöz köthető mobiltelefon-számok a 06-os belföldi, vagy +36-os nemzetközi előhívóból, a szolgáltató kétjegyű hálózat kijelölő számából (20/30/70), valamint a hétjegyű előfizetői számból állnak.

Így kell majd tárcsázni

A hívószámok jövőre sem változnak, és más mobilhálózatokba is a megszokott módon lehet majd hívást indítani. Hálózaton belül azonban az előfizetők mobilszámai 2010. január 16-ától már nem lesznek elérhetők a hét számjegyű hívószámmal, és sms, mms küldésekor is a 11 számjegyű formátumot (belföldi előtét, hálózatkijelölő szám és előfizetői szám) kell majd megadni. Ennek megfelelően például a 30-as előhívójú előfizetésről nem lehet majd felhívni az 1112222 számú, ugyancsak 30-as előhívójú ismerőst, a számot a jövőben 06301112222, vagy a nemzetközi +36301112222 formátumban kell bepötyögni. A készülékek telefonkönyveibe érdemes egyébként az utóbbi módon elmenteni a hívószámokat, így ugyanis külföldi roaming esetén is kényelmesen tárcsázhatók az itthoni ismerősök.

Több hívószámot tudnak kiosztani

A változtatásra annak érdekében volt szükség, hogy bővüljön az elérhető hívószámok köre: a három hazai mobiltelefon-szolgáltató ügyfeleinek száma közel 12 millió, és ez a szám a következő években várhatóan tovább fog nőni, azonban a rendelkezésre álló, kiosztható hívószámok korlátozottan állnak rendelkezésre.

A hívószámok tárcsázásának változásával lehetővé válik a mobilszolgáltatók által használható számmező közel hatmillió telefonszámmal való bővítése. Január közepe után, a mobilszolgáltatók által kiadott hétjegyű előfizetői számok 0-val, vagy 1-gyel is kezdődhetnek majd, míg jelenleg a mobilszámok csak a 200 0000 - 999 9999 tartományból használhatók.

A mobiltelefonokat használók mellett az NHH közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes a mobiltelefonos modult használó riasztók, liftbe szerelt segélyhívók, vagy intelligens kazánok, illetve a mobilinternetes modemek beállításait is. A hatóság javasolja, hogy a a jövőben mindenki a +36-tal kezdődő nemzetközi formátumban tüntesse fel hívószámát névjegykártyán, hirdetéseken vagy egyéb felületeken is.