Ingyenesen letölthető a Nokia mobilszoftvere

Vágólapra másolva!
A Symbian nevű mobiltelefonos operációs rendszer fejlesztését végző szervezet bejelentette, hogy nyílt forráskódúvá, és bárki szám elérhetővé teszi a szoftvert, amelyet leginkább a Nokia mobiltelefonjairól ismerhetnek a felhasználók.
Vágólapra másolva!

A Symbian alapítvány még 2008-ban jelentette be, hogy azt tervezi, szoftverplatformját nyílt forráskódúvá teszi, csütörtökön erre ténylegesen sor került. Ettől a naptól kezdve a hagyományos és okostelefonokra szánt Symbian OS forráskódjához bárki hozzáférhet, magát a szoftvert pedig bárki licencdíj fizetése nélkül, ingyenesen felhasználhatja.

A Symbiant az alapítvány szerint jelenleg több mint 330 millió mobilkészüléken használják világszerte. Ettől a lépéstől egyébként azt várják, hogy az új fejlesztőket csábít majd a platformra, amely révén annak továbbfejlesztése jelentősen felgyorsul majd. A BBC által megszólaltatott szakértő, a Forrester Research elemzője szerint a társaság a nyílt forráskódra váltással üzleti modellt vált, hogy a rivális Apple iPhone és a Google Android szoftvereknek - előbbihez alkalmazásokat készíthetnek külsős felek, utóbbit pedig ugyancsak ingyen lehet használni - térhódítása közepette vonzóvá tegye saját platformját, melyhez eddig csak az alapítvány tagjai férhettek hozzá. A kódot a szervezet honlapjáról lehet letölteni csütörtöktől.

A Symbian Alapítványnak, amely a mobiltelefonokon használatos operációs rendszer fejlesztését végzi, a Nokia mellett többek közt a Sony Ericsson, a Samsung és az LG is tagja, de a HP, az AOL és a böngészőt fejlesztő Opera cég, vagy a Broadcom, ARM és a Texas Instruments félvezetőgyártók is képviseltetik magukat benne. A BBC-nek a szervezet egyik képviselője elmondta, az operációs rendszer fejlesztésében jelenleg legaktívabban a Nokia működik közzre, ám a tervek szerint a finn gyártótól származó fejlesztések aránya a jövő év közepére felére csökken majd.