Mobillal olvasható le a digitális sírkő

Vágólapra másolva!
Vezeték nélküli, digitális sírköveket mutatott be egy amerikai cég. A "fejlett emlékmű objektumnak" becézett síremlékről mobiltelefonnal képeket és szöveget tölthetnek le a szerettükre emlékező rokonok.
Vágólapra másolva!

Az Objects nevű cég két kiszerelésben is piacra akarja dobni a Rosette-i kő után elnevezett digitális sírkövét. Az apróbb, csak egy egyszerű azonosítót tartalmaz, a nagyobb tablet verzió azonban szövegeket, képeket is át tud küldeni a leolvasásra használt telefonra. A két címke a Near Field Communications nevű technológiát használja, amit az újabb mobiltelefonok már gond nélkül támogatnak.

A digitális sírkő jó időjárási körülmények között akár háromszáz évig is leolvasó maradhat. Az Objects vezetője szerint a fejfákhoz illesztett digitális információ a családfakutatóknak, és a családfakutatás köré épült üzletágnak lehet igazán hasznos.

A Near Field Communications technológia nem csak adatok leolvasására, árcímkék, utcanevek vagy épp sírkőfeliratok begyűjtésére alkalmas. Az NFC elterjesztésén munkálkodó mobilgyártók szerint kisebb összegű fizetésekre, vonaljegy vagy éppen bérlet helyett is lehetne használni a mobiltelefonokat. Az NFC alkalmazásához nem feltétlenül szükséges a telefonok cseréje, az azonosításhoz és fizetéshez használható chipeket nem csak a készülékekbe lehet beleszerelni, de a SIM-kártyákra is rá lehet integrálni.