Törölniük kell a hívásadatokat a német szolgáltatóknak

Vágólapra másolva!
A német alkotmánybíróság felülbírált egy 2008-as, a terroristák elleni harc jegyében elfogadott törvényt, melynek nyomán a szolgáltatóknak törölniük kell azokat a hívásadatokat, sms-eket, internetes naplófájlokat amelyeket eddig fél évig meg kellett őrizniük.
Vágólapra másolva!

Az eddig hatályos 2008-ban hozott törvény - amely a terrorizmus és bűnszövetkezetek visszaszorítását célozta - arra kötelezte a telekommunikációs szolgáltatók fél éven át meg kell őrizniük a felhasználók által bonyolított hívásadatokat, faxokat, sms-eket, e-maileket, valamint az internethasználat naplófájljait. Mindez nem csak a bűn-, vagy terrorcselekménnyel gyanúsítható személyek, hanem minden felhasználó esetében kötelező volt a cégeknek, alkalmazásával a hatóságok - ha szükségük volt erre - bármikor hozzáférhettek egy-egy állampolgár kommunikációjával kapcsolatos információkhoz.

Kedden azonban az alkotmánybíróság kimondta, mindez ellentétes a német alkotmánnyal, ezért hatályon kívül helyezte a törvényt, melynek nyomán a tárolt adatokat azonnali hatállyal törölniük kell a cégeknek. A Spiegel Online beszámolója szerint a törvénnyel kapcsolatban egyébként rekordszámú, több mint 35 ezer panaszt nyújtottak be az országban élők, akik szerint a törvény alkalmazása magánszférájukat sérti.

Az alkotmánybíróság döntése értelmében a törvény csak akkor léphet újra hatályba, ha jóval szigorúbban definiálják benne az adatok kezelésének módját. A bíróság szerint az adatok tárolása nem történt elég biztonságos módon, és a törvény azt sem fogalmazta meg egyértelműen, hogy a naplófájlokban lévő adatokat miként lehet felhasználni. Bár a törvényt egy EU-s terrorellenes direktíva nyomán dolgozták ki, annak előírásainál jóval több személyes adat rögzítésére kötelezték alkotói a szolgáltatókat.