Egymillióan töltötték le az Opera Minit iPhone-ra

Vágólapra másolva!
A norvég szoftvercég mobilos böngészője hatalmas siker lett az iPhone-on, az első 24 órában több mint egymillióan töltötték le, amivel mindenhol az App Store-toplisták élére ugrott.
Vágólapra másolva!

Az iPhone-os Opera Mini 5 hétfőn jelent meg az Apple App Store-ban, és 24 órán belül vált minden országban elérhetővé. Az Opera adatai szerint a szoftvert 1 023 380 alkalommal töltötték le a megjelentetése utáni 24 órában, amivel a letöltési toplisták élére ugrott.

A hatalmas érdeklődés annak is szólhat, hogy az Opera hónapokon át kampányolt az iPhone beépített Safari böngészőjének kiváltására alkalmas szoftvere mellett. Az Opera Mini ugyan sokkal gyorsabb, mint az Apple saját szoftvere, és támogatja a több lapos böngészést is, de a teljes böngszési élmény tekintetében elmarad a Safaritól. Az eredetileg kis képernyőre tervezett szoftverben a teljes weboldalakat mutató nézetben sokszor olvashatatlanok a betűk, és nem támogatja a kétujjas nagyítást sem.

A program előnye elsősorban abban rejlik, hogy tömörítve jeleníti meg a weboldalakat, így jóval kisebb adatforgalmat generál, mint az iPhone gyári böngészője. Ezzel a felhasználók a mobilszámlájukon is spórolhatnak, és lassú, vagy túlterhelt mobilhálózaton is lehet használni. Ez mind az USA leterhelt és rendszeresen beduguló At&T-s mobilhálózattal rendelkező nagyvárosaiban élő felhasználóknak jól jöhet, mind pedig azoknak, akik a 3G-s körzeteken kívül élnek, és csak EDGE-en tudnak netezni a telefonnal - és ilyen terület is bőven van a nagy kiterjedésű országban.

Az Apple valószínűleg éppen azért engedte be a nem a saját böngészőjénél alkalmazott Webkit böngészőmotorra épülő szoftvert, mert az tulajdonképpen nem is weboldalakat nyit meg, hanem az Opera távoli szerverein keresztül kapja a lekérdezett oldalak tömörített változatát - vagyis kicsit olyan, mint mondjuk egy PDF-olvasó.

Az Opera Mini sikere után a hasonló elven működő Skyfire mobilos böngésző fejlesztői is bejelentették, hogy kihozzák a szoftvert iPhone-ra, és megpróbálják azt bejuttatni az App Store-ba. Nekik azonban annyival nehezebb dolguk lesz, hogy a Skyfire a videostreamelést is támogatja, amivel mobilra átalakítva jelenít meg webes videókat, és van benne Flash-támogatás, amiről Steve Jobs hallani sem akar a saját készülékein.