Alaposan megvizsgálják, rákot okoz-e a mobil

Vágólapra másolva!
Minden korábbinál átfogóbb, húsz-harminc éven át zajló, több százezer felhasználó bevonásával végzett  vizsgálat keretében akarnak választ kapni brit kutatók arra, vajon a mobiltelefon és a wifi használata káros-e az emberek egészségére.
Vágólapra másolva!

A mobiltelefonok használatának egészségre káros mivoltát számos alkalommal felvetették már kutatók, konkrét kapcsolatot azonban betegségek kialakulása és a vezetéknélküli kommunikációs eszközök között eddig senkinek nem sikerült kimutatnia.

Húsz-harminc éven át vizsgálódnak

A héten azonban egy minden korábbinál nagyobb szabású projektet indítottak az Egyesült Királyságban a kérdés tisztázása érdekében. Egy gigantikus, húsz-harminc éven át zajló vizsgálat keretében öt országban mintegy 250 ezer mobilhasználó bevonásával fogják kutatók felmérni, hogy hosszú távon milyen egészségügyi hatást gyakorolnak az emberi szervezetre a mobiltelefonok.

Ez azért nagy jelentőségű lépés, mert eddig csupán a mobiltelefon-használat rövid távú hatásait mérték fel kutatók, ilyen hosszú távú tanulmány elvégzésére sosem került még sor.

Régen esedékes volt egy ilyen kutatás

A BBC beszámolója szerint az átfogó vizsgálat költségeit az első évben a brit Mobil Telekommunikációs és Egészségügyi Képzési Program nevű független szervezet finanszírozza. Ennek képviselője szerint a hosszútávú vizsgálat elvégzése kritikus fontosságú, mivel - bár az eddigi eredmények ezt sugallják - mégsem lehet száz százalékos biztonsággal kizárni, hogy a mobiltelefonok használata nem okozhatja-e daganatok kialakulását. Egy durván negyed évszázadon keresztül zajló kutatás azonban konkrét választ adhat erre a kérdésre.

A wifit sem hagyják ki

A projektben részt vevő kutatók egyébként nem csupán a mobilhasználat és a rák, hanem egyéb, betegségek felmerülésének lehetőségét is vizsgálni fogják. Ezek között például annak is utánajárnak majd, hogy a mobiltelefonálás növeli-e a fejfájás gyakoriságát, kapcsolatba hozható-e depresszióval, fülzúgással vagy alvási rendellenességekkel. A kutatás során nem csupán a mobiltelefonok, de a rádióhullámokkal operáló wifi hálózatok, vezeték nélküli telefonok és bébifigyelő eszközök hatását is vizsgálni fogják.

Öt év múlva lesznek meg az első eredmények

A felmérés elvégzése során azt is rögzítik majd, hogy a résztvevők mennyit telefonáltak, hiszen az emberekre gyakorolt élettani hatás a használat arányától is függhet. Százezer tesztalanyt az Egyesült Királyságból, további százötvenezret pedig Finnországból, Dániából, Svédországból és Hollandiából toboroznak majd a projekthez, amelynek első, nem végleges eredményeit öt év múlva fogják publikálni.