Nem derült ki, okoz-e daganatot a mobiltelefon

Vágólapra másolva!
Egy több mint tíz éven át, tizenháromezer mobiltulajdonos bevonásával lezajlott átfogó kutatás során sem sikerült egyértelműen tisztázni, okoz-e agydaganatot a mobiltelefonok használata.
Vágólapra másolva!

Az WHO nemzetközi egészségügyi szervezet rákkutatással foglalkozó részlege, az IARC minden korábbinál átfogóbb vizsgálatot indított tíz évvel ezelőtt a mobiltelefonok emberi szervezetre gyakorolt hatására.

Nem állapítottak meg semmit

A kutatás célja az volt, hogy a szakértők megállapítsák, hogy van-e kapcsolat az agydaganatok kialakulása és a mobiltelefonhasználat között. Sajnos a vizsgálatok nem zárultak konkrét eredményekkel: az IARC igazgatója, Christopher Wild a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott, azok nyomán továbbra sem tudták kizárni azt, hogy a készülékek használata egészségkárosító hatással bírhat, ugyanakkor azt sem sikerült bizonyítani konkrétan, hogy a mobilhasználat kockázatos.

Wild úgy nyilatkozott, a kutatás elvégzésében nehézséget okozott, hogy 2000-ben, amikor a projektet beindították, még sokkal kevesebbet telefonáltak az emberek mobiljaikon mint manapság. Ráadásul a felmérések során a felhasználóknak maguknak kellett megbecsülniük, hogy mennyit telefonáltak korábban, ezek az értékek pedig jelentős torzítást mutatnak.

Újabb nagyszabású kutatás indult

Bár az IARC kutatása gyakorlatilag semmilyen konkrétummal nem szolgált, a múlt hónapban európai kutatók egy újabb, sokkal átfogóbb vizsgálat indul a mobiltelefonok és a wifi hatásainak megállapítására.

A tervek szerint legalább húsz-harminc éven át zajló kutatásban a vezeték nélküli technológiák emberi szervezetre gyakorolt hosszú távú hatását vizsgálják majd 250 ezer felhasználó bevonásával. Ennek lebonyolítása jóval konkrétabb eredményeket hoz majd, mivel a résztvevőknek nem emlékezetből kell majd megmondaniuk, mennyit telefonáltak az adott időszakban, mobilhasználatukat egy szoftver monitorozza majd automatikusan.