Házilag épített mobillehallgatót egy hacker

Vágólapra másolva!
Egy amerikai hacker házilag épített mobiltelefonok lehallgatására alkalmas berendezést: bár a durván háromszázezer forintos költségvetéssel megépített szerkezettel csak a közelben lévő, GSM-hálózaton bonyolított kimenő hívásokat lehet lehallgatni, szakértők szerint már az is áttörés, hogy valaki ilyen berendezést tudott építeni házilag.
Vágólapra másolva!

Chris Paget a Defcon hackerkonferencián mutatta be szerkezetét, amellyel a világon leginkább elterjedt technológiának számító GSM-hálózatok sérülékenységét kívánta demonstrálni. A mobilhálózatokon zajló hívások lehallgatását lehetővé tevő szerkezetet 1500 dollárból, vagyis nagyjából háromszázezer forintnak megfelelő összegből építette meg a hacker, aki a Las Vegas-i rendezvényen működés közben is bemutatta annak működését: saját ismerőseinek hívásait hallgatta le. Paget eljárása a 2G-nek tekintett GSM-hálózatok esetében működépképes, az újabb 3G-s, 4G-s hálózatokon bonyolított hívásokat nem lehet vele lehallgatni - írja az AP hírügynökség.

A 3G-t nem lehet lehallgatni

Ez azonban nem azt jelenti, hogy minden modern készülék ki lenne zárva a lehallgatásból, ha ugyanis valahol csak 2G-s lefedettség van, akkor egy iPhone vagy más modern készülék is ezen keresztül kommunikál majd. A szakértő szerint a Blackberry készülékek kivételnek számítanak, ezek ugyanis mindig titkosítják a kommunikációt, ezért ezeket nem lehet lehallgatni.

A hacker által készített szerkezet tulajdonképpen egy kicsi mobiltelefonos bázisállomás, amelyhez a közelben lévő készülékek csatlakoznak, a rajta átmenő beszédforgalmat pedig működtetője rögzíteni tudja. Ehhez hasonló berendezések korábban csak a hatóságok számára voltak elérhetők - amelyek sok éve használnak is ilyeneket világszerte -, házilag azonban még senki sem rakott össze hasonló eszközt.

Csak a közelből, csak kimenő hívást

Az amerikai hacker munkáját szakértők áttörésként értékelték, mivel relatíve olcsón tette megvalósíthatóvá a hívások lehallgatását. Ugyanakkor a mobilszolgáltatókat tömörítő GSM Association azt közölte, hogy a Paget által készített megoldás csak abban az esetben működhet, ha a lehallgatni kívánt célszemélyhez fizikailag közel tartózkodik a hacker, és ez esetben is csak a kimenő hívásokba tud belehallgatni, a bejövőkbe nem.