Vízmérték és zenefelismerés - az okosmobil rejtett értékei

2010.08.06. 20:25

Az okosmobilok a telefonáláson és menedzserfunkciókon túl már nemcsak e-mailezésre és webböngészésre alkalmasak. Dugig tömhetők olyan programokkal, amelyekkel megkönnyíthetők a mindennapok vagy egyszerűen jól jönnek egy váratlan nehéz helyzetben. Összegyűjtöttük, mire jó még egy okosmobil - azon kívül.

A telefonokhoz kapcsolódó, filléres szoftverboltokat az Apple iPhone második generációjához szokás kötni, holott már jóval korábban is lehetett programokat vásárolni a Windows Mobile és Symbian rendszerű mobilokra - az viszont igaz, hogy az Apple App Store volt az első olyan központosított szoftverbolt, ahol nagyon olcsón, igen nagy tömegben lehetett minőségellenőrzésen átesett programok közül válogatni, ráadásul a telepítés is minden korábbinál egyszerűbb volt, hiszen a vásárlási folyamatban nem volt szükség PC-re. Innen számolhatjuk annak a korszaknak a kezdetét, amikor meredeken kezdett növekedni a telefonjukra szoftvereket vásárló felhasználók száma. Akik ezt még nem próbálták, nyilván kevésbé tudják elképzelni, mire is lehet jó egy okostelefon - azon kívül?

1. Telefonálás ingyen

Nagyon sok okosmobil támogatja a wifit, melyen keresztül már Skype-olni - azaz a neten keresztül ingyen telefonálni - is lehet. A jól ismert internettelefonos szoftver mobilos változatának használata különösen jól jöhet, ha a külföldi utazás során szeretnék felvenni a kapcsolatot az itthon maradottakkal. A hétköznapokon, otthon is nagyon praktikus a mobilos nettelefon, hiszen használatához nem kell odaülni a PC-hez mikrofonos fejhallgatóval, ha van otthon wifi router, ugyanúgy lehet beszélni ingyen a Skype-os ismerősökkel, mintha csak feltárcsáznánk őket.

Forrás: [origo]

2. Irodalom és képregény a zsebből

A böngészés és zenehallgatás mellett akár könyvek olvasására is könnyen alkalmassá tehető egy nagyobb képernyős telefon. Bár még a legújabb iPhone sem biztosít olyan kényelmes olvasási élményt, mint a valódi kötetek vagy az e-tintás olvasóeszközök, de ha váratlanul támad egy kis szabad időnk, egy novelláskötet például a Magyar Elektronikus Könyvtárból (MEK) remek időtöltést nyújthat. Aki mégsem olvasna erről a képernyőről, választhatja a hangoskönyveket is, hiszen ezek többsége már eleve mp3 formátumban érkezik, amit a legtöbb telefon le tud játszani.

Forrás: [origo]

A nagy érintőképernyővel rendelkező készülékekhez képregényolvasó alkalmazásokat is le lehet tölteni, természetesen képregények millióival együtt. A szoftver igazodik a füzeteknél kisebb oldalmérethez, egyszerre csak egy képkockát mutat, de automatikusan követi az olvasási irányt. A nagy kiadók saját, ingyenes olvasókat adnak ki, melyekhez a képregények persze pár dollárba kerülnek, de a régebbi sorozatok többsége ingyen is letölthető.

3. Amit nem ért rá a monitoron elolvasni, nézze meg mobilon!

A közösségi oldalakról és RSS-ből ömlenek az érdekes írások, szinte főállású internetezőnek kellene lenni ahhoz, hogy mindent át tudjon futni az ember. Ezt a problémát lehet orvosolni a Read It Later nevű online szolgáltatással. A böngésző-bővítmény ikonjára kattintva az éppen nézett oldal egy listába kerül, így el lehet tenni későbbre egy-egy érdekes cikket, képgalériát, vagy éppen videót. A Read It Later okostelefonos kliensprogramja le is tölti a készülékre ezen oldalak tartalmát, így metrón, vonaton, vécén és végtelen értekezleteken egyaránt olvashatjuk a későbbre halasztott tartalmakat.

Forrás: [origo]

4. Kézikönyv, szó szerint

A legtöbb lexikon, szótár és egyéb tudásgyűjtemény elérhető a weben - azaz a telefon böngészőjében - is, de egy mobilképernyőn kissé más felhasználói felületre, s esetenként más funkciókra is van szükség, mint a számítógép képernyőjéhez tervezett weboldalakon. Éppen ezért a Wikipedia, IMDb és hasonló adattárak önálló programot kapnak, amikre könnyű rászokni - a telefon inkább kéznél van, mint egy számítógép, s ha egy felmerülő kérdést megválaszolni nem kerül több gombnyomásba, mint egy sms megírása, hajlamosak vagyunk egyre több dolognak utánanézni. Ráadásul itt is érvényes az elv, miszerint a mobilalkalmazások igyekeznek kombinálni a telefon képességeit - így lehetséges, hogy a mobilos moziműsor egyből képes az éppen játszott filmeket a játszó mozi tartózkodási helyünktől mért távolsága szerinti sorrendben listázni, a telefonra optimalizált útikönyvek pedig egyből térképen mutatják meg a legközelebbi hoteleket vagy látnivalókat, s az odavezető közösségi közlekedési útvonalakat is.

Forrás: [origo]

5. Navigáció - eggyel kevesebb kütyüre van szükség

Néhány éve a mobiltelefonokon elérhető navigáció még játékszernek tűnt a hagyományos GPS-ekhez képest, ám mostanra már kiforrta magát a technológia, elég nagyok a képernyők, és remekül használható térképszoftverek érhetők el a GPS-es mobilokra - így ezzel is csökkenthető eggyel a magunkkal hordozott ketyerék száma. A telefonos GPS-ek azonban nem csak autós navigáció céljára használhatók: ha már a zsebünkben van egy műholdvevő és egy mini számítógép a telefonban egyesítve, miért ne válthatnánk ki ezzel a kerékpárkomputert, fitneszórát vagy a túrázást segítő magasságmérőt? Különösen kellemes ezekben az alkalmazásokban, hogy kombinálhatóak a készülék többi lehetőségével, így például a bringatúrán időről időre fotót csatolhatunk az útpontokhoz vagy automatikusan kiírathatjuk a közösségi portálra, hol tartunk éppen a csúcstámadásban.

Forrás: [origo]

6. Biztos nincs ez máshol olcsóbban?

Egy kamerás, mobilinternetkapcsolattal is ellátott telefon birtokában, s némi türelemmel is megáldva nem kell többé bosszankodnunk, amiért a korábban megvásárolt árukat napokkal később egy másik boltban jóval olcsóbban megtaláljuk. Az Arukereso.hu mobilos programja be tudja olvasni a termékdoboz oldalán látható vonalkódot a telefon kamerájával, s ez alapján kikeresi adatbázisából, hol mennyibe kerül a készülék. A művelet villámgyors, türelem csak ahhoz kell, hogy ne vegyük meg az árut a drága helyen.

Forrás: [origo]

7. Mi ez a zene?

Hányszor fordul elő, hogy hallunk egy jó zenét, de bosszantó módon nem jut eszünkbe az előadó, vagy éppen még nem is ismerjük, de szeretnénk megszerezni az egész albumot? Hibátlan megoldás a zenefelismerés: a telefon mikrofonját a zeneforrásra irányozzuk - legyen az a rádió vagy egy fütyörésző jóbarát -, s a tíz másodperces minta alapján a rendszer a netes adatbázisokból kikeresi a hasonló dalokat. A tipplista zenéit egyből meghallgathatjuk, s persze meg is vásárolhatjuk. A két ismertebb megoldásból (Soundhound, Shazam) az alábbi videó az elsőt mutatja be.

 

 

8. Mobiltelefon, mint internetrádió

A wifit támogató mobilok másik fontos szolgáltatása, hogy a legtöbbjükhöz elérhető internetrádiók hallgatására alkalmas szoftver is. Ezek segítségével ha van otthon vezeték nélküli router, akár PC nélkül is lehet online zenéket hallgatni, és nem csak iPodon vagy hasonló felső kategóriás eszközön, hanem olcsóbb okostelefonokon is. Optimális esetben a mobilra közvetlenül rá lehet dugni hangfalat minijack-kábellel, de ha ez nem lehetséges, egy-két ezer forintért beszerezhető a megfelelő adapter. A netrádiós szoftverek általában saját csatornalistával rendelkeznek, amelyet azonban a kedvenc streamek linkjeivel is bővíteni lehet.

Forrás: [origo]

9. Szerszámostáska billentyűzettel

Az utóbbi két év telefonjai a szokásos fény- és hangérzékelő szenzorok (magyarul kamera és mikrofon) mellett további érzékelőket - például gyorsulást, földrajzi és térbeli elhelyezkedést mérő műszereket - is tartalmaznak. Ezek elsődleges funkciója a kényelmesebb kezelés támogatása, de a találékony szoftverfejlesztők igyekeznek kihasználni az új képességeket. Így kerülhet a mai telefonokba szögmérő, vonalzó, vízmérték, hangvilla és gitárhangoló, decibelmérő és wifi-lokátor. Természetesen a célszerszámok többnyire használhatóbbak, mint a telefonra kifejlesztett szoftvervariánsaik, de akinek nincs szüksége tökéletes pontosságra, ugyanakkor éppen nincs kéznél a kívánt eszköz, jól jár velük.

Forrás: [origo]

10. Pótmemória feledékeny embereknek

Tele vagyunk olyan apró feladatokkal, amelyeket egy számítógép használatával igencsak megkönnyíthetnénk, de annyit nem ér az egész, hogy ezek miatt elővegyük, bekapcsoljuk, kivárjuk a laptopot. Bezzeg, ha csak egy-két gombnyomás lenne a telefonon, akkor mindjárt egyszerűbb lenne tőle az életünk. Néhány, szinte véletlenszerűen összeválogatott példa minden feledékeny ember szívét megdobogtatja. Jelszótároló, amibe nemcsak a legkülönfélébb webes belépési adatokat, hanem párunk ruhaméretét és a gyerekek TAJ-számát is biztonsággal felírhatjuk. Weben megosztható bevásárlólista, amit otthonról, a böngészőből is lehet bővíteni, majd a boltba elküldött rokonnal kipipáltatni. A sokféle gyógyszert bonyolult rendszerben szedőknek készülnek a tabletta-emlékeztetők, a gyermekáldással kapcsolatos számításokat végzőknek az ovulációs naptárak, fogyókúrázóknak a kalória- és fitnesznaplók - a sor végtelenségig folytatható. Ha egy akármilyen kicsi feladatot algoritmizálva, adatbázishasználattal meg lehet könnyíteni, biztosak lehetünk benne, hogy készült már ilyen alkalmazás a főbb telefonplatformokra.

Forrás: [origo]