Mobilvírus-járványt jósol a szakértő

Vágólapra másolva!
Mikko Hyppönnen it-biztonsági szakértő szerint napjainkban csak azért nem aratnak a mobiltelefonos vírusok, mert még rengeteg Windows XP-s gép lóg a neten, amelyeket sokkal egyszerűbb megtámadni.
Vágólapra másolva!

Az F-Secure nevű, biztonsági szoftvereket fejlesztő cég vezetője úgy nyilatkozott, tudomásuk szerint jelenleg csupán mintegy ötszáz olyan kártevő létezik, amely mobiltelefonokat fertőz meg. Ez azonban a szakember szerint nem a mobilos rendszerek tökéletességének, hanem annak köszönhető, hogy sokkal könnyebben támadható az internetre csatlakozó rengeteg Windows XP-t futtató számítógép.

A vírusírók átszoknak majd a mobilokra

Hyppönnen és más szakértők is arra számítanak, hogy változni fog a helyzet, és az egyre nagyobb tudású, és így egyre bonyolultabb, akár külön telepíthető szoftvereket is futtatni képes okostelefonok válnak majd az internetes bűnözők célpontjává. A szakértő szerint több mobiltelefont használnak világszerte mint PC-t, és sokkal könnyebb mobiltelefonos visszaélésekből pénzhez jutni, mint egy számítógépes kártevő esetében. Az F-Secure vezetője szerint ha a Windows XP-s komputerek kiszorulnak, minden bizonnyal a telefonok válnak majd a fő célponttá.

A telefonokon valószínűleg olyan típusú csalások terjednek majd el, amelyek a havi telefonszámlát növelik majd meg egy nem várt összeggel. Hyppönnen nyilatkozatai szerint egyébként már jelenleg is léteznek ilyen kártevők, bár elenyésző számban, legtöbbjüket Oroszországban, Dél-Amerikában, illetve egyes ázsiai országokban készítik. Legtöbbjük egyébként nem magát a mobiltelefonok szoftverét támadja, inkább tulajdonosát próbálja meg átverni, például rávenni egy linkre lekattintására.

Mobilvírus-járványt jósol a szakértő

A szakértő szerint például jó esély van arra, hogy a kártevőket mobilokra telepíthető játékok kalóz, vagy hamisított verziói mellé rejtik majd el. Valószínűleg emelt díjas hívásokat indítanak majd a készülékről, de trükkösen, mindig csak kisebb, legfeljebb havi 10-12 dollárnyi extra összeget generálva a számlán, amely nem túl kirívó. Hyppönnen azt is valószínűnek tartja, hogy a mobilokat támadó vírusok a facebookos átverésekhez hasonlóan majd terjeszteni fogják magukat a telefonkönyvben lévő kontaktok felé is, így a négy-öt évvel korábbi PC-s vírusjárványokhoz hasonló fertőzési hullám kitörése várható az okostelefonok esetében is.